Očajna vijest za vozače: Drastično su skočile cijene goriva, znate li koliko love vam je izbijeno iz džepa?

Extra

U Hrvatskoj je inflacija u srpnju ubrzala, piše Novi list, a to pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku po kojima su potrošačke cijene u prošlom mjesecu u odnosu na srpanj prošle godine rasle za 2,8 posto.

U odnosu na lipanj, došlo je do povećanja od 0,2 posto, a rast potrošačkih cijena u srpnju ove godine najveći je od travnja 2013. godine, točnije u posljednjih osam godina.

Najviše su rasle cijene prijevoza

Na godišnjoj razini rasle su cijene prijevoza za oko 9,3 posto, a u toj kategoriji posebno se ističe rast cijena goriva i maziva za osobni prijevoz od 18,6 posto, što je posljedica rasta cijena nafte. Poskupila su i alkoholna pića i duhan i to za 5,7 posto, dok su cijene restorana i hotela rasle 3,95 posto. Cijena hrane i bezalkoholnih pića u odnosu na srpanj prošle godine veće su za 1,9 posto.

U odnosu na lipanj, u srpnju su najviše porasle cijene restorana i hotela, potom prijevoz potrošačke cijene hrane i bezalkoholnih pića porasle za jedan te su dale najveći doprinos mjesečnom rastu inflacije.

U Hrvatskoj proizvođačke cijene rastu od veljače ove godine i otad njihov rast stalno ubrzava. Od svibnja je stopa rasta proizvođačkih cijena u industriji iznad sedam posto.

Ekonomski analitičar Željko Lovrinčević kazao je nedavno za Novi list da bi se možda trebalo razmisliti o tome što ulazi u košaricu izračuna pojedinih cijena, primjerice stanovanja i hrane te o metodologiji po kojoj se ti podaci prikupljaju, a kao primjer naveo je Njemačku gdje je stopa inflacije znatno veća nego u Hrvatskoj, iako ta zemlja ima puno razvijeniju tržišnu konkurenciju.

U Hrvatskoj proizvođačke cijene rastu od veljače ove godine i otad njihov rast stalno ubrzava. Od svibnja je stopa rasta proizvođačkih cijena u industriji iznad sedam posto.

Inflacija je gora od poreza

Ekonomski analitičar dr.sc. Petar Vušković nedavno je za portal Net.hr kazao da je „moć inflacije razornija od poreza“.

“Kada inflacija prijeđe tri posto, to je ozbiljan alarm. To znači da je novac toliko utjecao na ekonomski standard građana da HNB kroz svoj monetarni instrumentarij mora djelovati. Od poreza barem zajednica može imati neku korist. HNB bi ozbiljno trebao već sada pratiti tijek inflacije i biti pripravan”, rekao je Vušković.

Objava Očajna vijest za vozače: Drastično su skočile cijene goriva, znate li koliko love vam je izbijeno iz džepa? pojavila se prvi puta na Portal Priznajem.