Orbanova snažna politička gesta: Zašto je mađarski premijer došao Dodiku u Banju Luku

Extra

Mađarski premijer Viktor Orban i ministar vanjskih poslova Péter Szijjártó sletjeli su jučer u Banjaluku, radi razgovora sa srpskim članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom i premijerom srpskog entiteta u BiH Radovanom Viškovićem.

To nije službena međudržavni posjet, jer bi se u tom slučaju Orban trebao sastati s tročlanim Predsjedništvom BiH. No, to je snažna politička gesta, jer mađarski predsjednik dolazi u posjet Dodiku u jeku sukoba lidera Srba u BiH s međunarodnom zajednicom.

Kako je ovih dana pred Vijećem sigurnosti UN-a izvijestio visoki predstavnik Christian Schmidt, Dodik planira novim zakonima ovlasti države BiH vratiti na entitet i time potkopati napredak postignut u razdoblju nakon kraja rata 1995. godine. Na razini Vijeća sigurnosti Dodik ima podršku Rusije, a i Europska unija malo toga može učiniti na njegovu discipliniranju jer je nejedinstvena, upravo zbog otpora Mađarske.

Dodik je uoči Orbanova dolaska za Radio televiziju Republike Srpske rekao da je Orban u prethodnih nekoliko susreta izrazio spremnost pomoći Republici Srpskoj. Među ostalim, RS bi mogla biti uključena u program poticaja koji Mađari daju malim i srednjim poduzetnicima, a Budimpešta i Banjaluka dogovorile bi proceduru kako bi se koristili ti fondovi. Postoji nekoliko potencijalnih zajedničkih investicija Mađarske i RS, rekao je.

Dodik je Orbanov posjet iskoristio za svečanu objavu početka gradnje autoceste od Prijedora do Banjaluke, a najavio je i mađarsku pomoć u gradnji nove hidrocentrale u suradnji s Hrvatskom ili Crnom Gorom. – Radovi počinju na dan kad dolazi Orban, s kojim ćemo razgovarati o gradnji nekih energetskih objekata. Moja ideja je da pokušamo s njim dogovoriti da se gradi drugi tunel s Trebišnjice koji bi se spustio do Sutomora ili Plata, ovisi od tome s kojom državom, Hrvatskom ili Crnom Gorom, postignemo bolji aranžman – rekao je Dodik za RTRS.

Lider Srba u BiH iskoristit će Orbanov dolazak da politički ojača svoju poziciju. Za RTRS Dodik je rekao da se bori za političke interese RS i srpskog naroda i stabilnost BiH. – Tako će biti, za razliku otprije kad su samo jedni imali monopol na objašnjavanje situacije – nekoliko ambasada i visoki predstavnik. Sada RS ima mnogo dokazanih prijatelja u regiji i svijetu – poručio je Dodik.

Inzistira na tome da svojom politikom ne ruši BiH, nego je vraća na temeljne, daytonske postavke.

Daytonskim sporazumom iz 1995. zaustavljen je rat i definiran Ustav BiH, ali su kasnije, pod pritiskom međunarodne zajednice, poduzete reforme kojima su smanjene ovlasti entiteta. RS radi sve u skladu s Ustavom i želi ustavnu BiH, istaknuo je. To što sad skupština RS donosi zakone kojima se nadležnost nad oružanim snagama, pravosuđem i indirektnim porezima želi vratiti na entitetsku razinu, po Dodiku nije protuustavno. Jer, poziva na Ustav iz 1995. koji ne poznaje kasnije izgrađene strukture.

– Ne jurišamo na Ustav i ne razgrađujemo ga. Ne želimo ono što je učinio visoki predstavnik i Ustavni sud koji su napravili veliki nered, a podržavali su ga moćni, rekao je Dodik. BiH može biti stabilna ako se vrati na ustavnu poziciju, poručio je, piše Jutarnji.

Objava Orbanova snažna politička gesta: Zašto je mađarski premijer došao Dodiku u Banju Luku pojavila se prvi puta na Portal Priznajem.