Otkriven spomenik u čast 37 poginulih križevačkih branitelja

Extra

U petak 17. rujna 2021., povodom 30. obljetnice oslobađanja vojnih objekata i Dana križevačkih branitelja, na području bivše vojarne u Križevcima svečano je otvoreno novo spomen-obilježje stradalim hrvatskim braniteljima toga kraja te su dodijeljena odlikovanja predsjednika Republike Hrvatske pripadnicima ratne 3. križevačke bojne 117. brigade.

Uoči 30. obljetnice oslobađanja vojnih objekata i Dana križevačkih branitelja, upriličen je bogati trodnevni program. Na zadnji dan obilježavanja, u križevačkoj gradskoj vijećnici svečano su dodijeljena odlikovanja vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga RH i predsjednika Republike Zorana Milanovića pripadnicima 3. bojne 117. brigade. Odlikovanja je pripadnicima uručio izaslanik predsjednika RH general-pukovnik Marijan Mareković.

„Redom hrvatskog trolista, za osobite zasluge za Republiku Hrvatsku stečene u ratu, odlikovani su Josip Šinko, Božidar Đurinić i Stevo Bradić. Redom hrvatskog pletera, za osobiti doprinos razvitku i ugledu Republike Hrvatske i dobrobiti njezinih građana, odlikovani su Ivica Keleković i Ivanka Kunštić“, javljaju iz grada Križevci.

Dodjeli odlikovanja nazočili su još gradonačelnik Križevaca Mario Rajn i koprivničko-križevački župan Darko Koren, ratni zapovjednik 3. bojne 117. brigade pukovnik Zvonko Beljo, izaslanik ministra obrane Ivan Jušić, predsjednik Gradskog vijeća Grada Križevaca Igor Frbežar, zamjenik gradonačelnika Danijel Šaško, načelnik Općine Gornja Rijeka Darko Fištrović, pročelnici upravnih tijela, predsjednik Odbora za branitelje Božo Lazar te brigadir u mirovini Jadranko Jambrec.

Obilježavanje obljetnice nastavilo se misnom svetkovinom za Domovinu i hrvatske branitelje u crkvi sv. Ane, u prostoru bivše križevačke vojarne. Misno slavlje vodio je vojni ordinarij biskup mons. Jure Bogdan sa župnikom preč. Stjepanom Sovičekom, župnikom župe sv. Barbare u Carevdaru vlč. Dominikom Jaićem te kancelarom Križevačke eparhije o. Vladimirom Simunovićem.

„Svaka civilizirana zajednica, svaki narod želi sačuvati spomen na čestite osobe, plemenite ljude na one koji su doprinijeli životu, napretku naroda na duhovnom, kulturnom, znanstvenom, sportskom, političkom, vojnom i drugim područjima. Čuvanjem uspomena na te ljude i događaje na njihova djela, zapisima, spomenicama, imenima ulica ili drugih mjesta, u pisanim riječima i glazbi i ostalim oblicima kulturnog izričaja, sjećanje na njih ostaju učionice mnogim naraštajima, o vrijednostima koje su zastupali i za koje su se žrtvovali.

Otkrivanjem ovog spomenika otvara se knjižnica povijesti ovoga grada iz nedavne prošlosti, na otvorenom, otvara se knjiga svima koji u ovaj grad dolaze i u njemu žive, i u njoj uče svi koji joj pristupaju, uče važnu lekciju za život“, poručio je tom prigodom mons. Bogdan, piše Prigorski.hr (17. 09. 2021.).

„Sv. Ivan u svojoj poslanici poziva nas na međusobnu ljubav, jer istinska ljubav ima svoj izvor u Bogu. Svatko tko ljubi, kaže sv. Ivan, od Boga je rođen i poznaje Boga. Sakramentom krštenja Isusovi učenici nanovo su rođeni i oni su znak zahvalnosti za darovano dostojanstvo djece Božje i ljube braću i sestre. Tko tako postupa poznaje Boga, prihvaća njegovu inicijativu i u svome vjerničkom iskustvu prepoznaje Boga ljubitelja i uzvraća ljubavlju. Tko ne bi djelima ljubio ne bi iskustveno Boga poznavao.

Danas mislimo na one koji su poginuli u ratu, na one koji su preminuli od posljedica Domovinskog rata, na njihove obitelji, na njihove patnje i trpljenja, vi koji nosite ožiljke i rane rata na duši i tijelu. Ovaj spomenik je svjedočanstvo, znak ljubavi svih onih čija su imena na njemu ugravirana i još više. Ovaj dan znak je vaše velike ljubavi prema slobodi vašega, našega doma, zajedničke nam lijepe naše Hrvatske Domovine,“ dodao je mons. Bogdan.

Potom se kolona predvođena braniteljima, Križevačkom djevojačkom stražom i Gradskim puhačkim orkestrom Križevci, uputila prema prostoru ispred nekadašnje vojarne, u križevačkoj ulici dr. Tuđmana, gdje je uslijedilo svečano otvaranje spomenika za 37 poginulih križevačkih branitelja, koji su financirali grad i Ministarstvo hrvatskih branitelja. Imena poginulih pročitalo je dijete stradalog branitelja Dejan Plentaj, a u zajedničkom otvaranju spomenika sudjelovala su ostala djeca, udovice i roditelji poginulih hrvatskih branitelja te izaslanik premijera Andreja Plenkovića – ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved i predsjednikov izaslanik general-pukovnik Mareković. Božji blagoslov na otkrivanju spomenika dao je mons. Bogdan, nakon čega su položeni vijenci i zapaljene svijeće brojnih izaslanstava. Svečanost je obogaćena prikladnim glazbenim programom za koji je bila zadužena sopranistica Ana Fortuna.

„Žrtve Domovinskog rata nikada ne smiju biti zaboravljene, one nas obvezuju na širenje istine o Domovinskom ratu, kao i na borbu protiv zaborava. Ono ima ulogu da bude svjetionik u trenucima beznađa, da našim mladima bude putokaz za ostanak u Hrvatskoj, a svima nama podsjetnik da Republika Hrvatska i sloboda nisu darovane već  krvlju plaćene“, izjavio je ministar Medved, prenosi Hina.

Izlaznik predsjednika Milanovića, general-pukovnik Mareković, u svom obraćanju je naglasio da će „imena poginulih hrvatskih branitelja zauvijek biti zapisana u hrvatskoj povijesti i sjećanju grada Križevaca kao simbol hrvatske patnje, hrvatskog otpora i hrvatske težnje za slobodom“.

Zahvalnost križevačkim braniteljima za doprinos u Domovinskom ratu izrazili su i gradonačelnik Rajn te župan Koren.

„Danas više od svega prisjećamo se 37 naših sugrađana, njihovih prerano okončanih života i snažnih uvjerenja kojima su branili Domovinu. Pored nas stoji čvrsti i trajni spomen njihovim žrtvama, žrtvama njihovih roditelja, od kojih mnogi već dijele vječni mir sa svojim sinovima. Spomen je to i njihovoj djeci koja su odrastala bez očeva, a sada i sami imaju djecu koja će svoje djedove slaviti upravo na ovome mjestu,“ poručio je križevački gradonačelnik Rajn, priopćili su iz Grada.

Dijete poginulog branitelja – Zoran Jembrek, uime roditelja, udovica i djece stradalih hrvatskih branitelja, zahvalio se na izgradnji spomen-obilježja, dok je Ivana Sučec, tadašnja predsjednica Kriznog štaba općine Križevci, podsjetila okupljene na događanja 1991. godine i preuzimanje vojnih objekata, a pukovnik Zvonko Beljo je govorio o ratnom putu križevačkih postrojba. Naime, nekadašnja vojarna JNA „Kalnik“ i skladište naoružanja u obližnjem Širokom Brezju među prvim su vojnim objektima koji su oslobođeni od neprijateljskih snaga. Danas su ti objekti prenamijenjeni u gospodarske i javne svrhe.

Uz navedene, događaju su nazočili izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora saborski zastupnik Darko Sobota, izaslanik ministra obrane Ivan Jušić, predsjednik Županijske skupštine Koprivničko-križevačke županije Damir Felak, zamjenik župana Ratimir Ljubić, predsjednik Gradskog vijeća Grada Križevaca Igor Frbežar s vijećnicima Gradskog vijeća, zamjenik gradonačelnika Danijel Šaško, izaslanik biskupa bjelovarsko-križevačkog preč. Stjepan Soviček, izaslanik vladike križevačkog kancelar Vladimir Simunović, delegacija Grada Novske, načelnik Policijske uprave Koprivničko-križevačke Miroslav Puž, načelnik Policijske postaje Križevci Ivan Pukec, umirovljeni generali, brigadiri te časnici i dočasnici Hrvatske vojske,  načelnici općina, pročelnici upravnih tijela, predsjednik i članovi Odbora za branitelje, članovi tadašnjeg Kriznog stožera, predstavnici policije koji su sudjelovali u oslobođenju vojarne, župnici i časne sestre, ravnatelji škola, predsjednici udruga, direktori i predstavnici poduzeća te ravnatelji javnih ustanova, kipar spomenika Ivan Nestić i brojni drugi, navode u Gradu.

Otkrivanjem spomenika završilo je trodnevno obilježavanje Dana branitelja Domovinskog rata Grada Križevaca i 30. obljetnica oslobođenja vojnih objekata u Križevcima. Podsjetimo, obilježavanje ovih ključnih datuma za grad Križevce započelo je ranije, podizanjem hrvatske zastave na crkvi sv. Ane uz paljenje simboličnih 37 svijeća, odavanjem počasti na spomen-obilježjima te koncertom klape Sveti Juraj Hrvatske ratne mornarice.

Naime, u četvrtak 16. rujna 2021., položeni su vijenci i zapaljene svijeće kod spomen-obilježja križevačkim žrtvama Domovinskog rata posvećenim branitelju Miljenku Klobučaru i braniteljici Mariji Jembrek, koji su prije trideset godina izgubili živote.

„Vijence i svijeće položili su obitelji poginulih branitelja, Koordinacija udruga branitelja proizašlih iz Domovinskog rata, članovi Kriznog stožera tadašnje Općine Križevci te delegacija Grada Križevaca u kojoj su bili predsjednik Gradskog vijeća Grada Križevaca Igor Frbežar, vijećnik Eduard Krmpotić te načelnik Policijske postaje Križevci Ivan Pukec.

Tom prilikom sin poginulog branitelja Marija Jembreka, Zoran Jembrek, zahvalio je svima što čuvaju sjećanje na poginule križevačke branitelje Domovinskog rata, a predsjednik tadašnje Općine Križevci Stjepan Palijan prisjetio se tih dana i stradanja branitelja.

Okupljene je pozdravio i predsjednik Gradskog vijeća Grada Križevaca Igor Frbežar”, javljaju iz Grada Križevci.

Autor: Žana Jukić

Foto: Privatna arhiva

Projekt Razvoj informativne platforme „Hrvatski branitelj“ UP.02.1.1.10 sufinancira Europska unija sredstvima Europskog socijalnog fonda. Trajanje projekta je dvije godine, a ukupna vrijednost iznosi 1.302.730,93 HRK.

Sadržaj članka isključiva je odgovornost Udruge Priznajem.

Objava Otkriven spomenik u čast 37 poginulih križevačkih branitelja pojavila se prvi puta na Portal Priznajem.