OTVARAJU SE KAFIĆI I RESTORANI! Evo što je još novo od 1. rujna!

Extra

Uoči tiskovne konferencije Stožer je objavio najnovije podatke. U posljednja 24 sata zabilježeno je 596 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 3.353.

Među njima su 372 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 47 pacijenata.

Preminule su 2 osobe.

Capak o epidemiološkoj situaciji

Brojka je 31,6 posto veća nego za protekli tjedan. Trenutna 14-dnevna stopa incidencije je 143. Najnižu ima Istarska, a najvišu splitsko-dalmatinska županija. Na ljestvici zemalja EU Hrvatska zauzima 11. mjesto. Najnižu imaju Poljska i Mađarska, najviše je u Francuskoj i Irskoj. Stopa smrtnosti na milijun stanovnika je 2.049,2, zauzimamo dvadeseto mjesto. Danas je udio pozitivnih slučajeva 6.3 posto, što je porast.

Ministar zdravstva Vili Beroš kaže kako je Hrvatska sigurna zemlja. Ipak, lako možemo skliznuti sa sigurnog puta ako se ne cijepimo.

“Od 16. do 24. kolovoza 3.216 je novozaraženih, među njima 86 posto nije cijepljeno. Hospitalizirano je 78 posto necijepljenih”, kaže on.

“Četvrti val je tu, nove varijante su tu, a činjenica je da nismo postigli razinu cijepljenosti koja jamči sigurnu zdravstvenu budućnost. Moramo učiniti više, počinje školska godina, jesen je pred nama, sve to predstavlja nove izazove.”

Stožer je priupitan o sastanku s ugostiteljima, kako će izgledati rad kafića ujesen?

– Polazišna točka je ta da virus neće nestati, možemo ga se riješiti samo s puno većim procjepljivanjem diljem svijeta, a dok se to ne dogodi moramo naučiti još bolje kako živjeti s virusom. Slažem se s pozivom da nam je potrebna povećana osobna odgovornost. nakon 18 mjeseci teško je zamisliti da itko u Hrvatskoj više ne zna elementarne stvari o virusu i kako se zaštititi – kazao je Božinović.

Dodao je da će struka i nacionalni stožer tumačiti osnovne stvari oko epidemije.

– Osobna higijena, izbjegavanje kontakata, prozračivanje zatvorenih prostora i to vrlo često, nekad su nas plašili s propuhom, a sada je svakih deset minuta dobro napraviti propuh jer se raspršuje aerosol. Ta se mjera pokazuje najefikasnijom. Planiramo otvoriti zatvorene dijelove kafića i objekata koji su u ovom trenutku zatvoreni i to već od 1. rujna. Naravno, uz preporuke koje će biti izdane. U razgovoru s ugostiteljima dobili smo čvrsta uvjerenja da će svi vlasnici kafića paziti na pridržavanje mjera i da će inzistirati da to čine i njihovi gosti. To je jedini način da se zaštitimo u najvećoj mogućoj mjeri, a da život nastavi ići dalje.

Još nemamo sve detalje, radno vrijeme će ostati najdulje do ponoći, u tom smislu se ništa neće promijeniti, osim zatvorenih dijelova kafića.

Božinović je upitan i o tome hoće li se proširiti upotreba covid potvrda te kako će izgledati nova školska godina.

Što se tiče potvrda, koristimo ih za aktivnosti koje ste spomenuli i u ovom trenutku ne razmišljamo o širenju uporabe. Od 1. lipnja, kada je Hrvatska prva u EU uvela te potvrde, u svkaom trenutku ih možemo aktivirati, to nije problem.

Capak: “Želimo da djeca budu u školi, a ne online, zbog njihovog razvoja i psihičkog zdravlja, moramo aplicirati mjere koje koliko toliko štite od bolesti. Zadržat ćemo maske u svim slučajevima od 5. razreda na više gdje se ne može održati propsani razmak. Argument je ako se pojavi bolestan učenik neće svi oni koji su u njegovoj blizini morati iću izolaciju, ako svi nose maske. Na taj način štitimo djecu. U našim mjerama postoji mogućnost da lokalni stožeri donesu odluku da se maske ne moraju koristiti ako je situacija povoljna.

Božinović: O svemu se vodi računa. Činjenica je da smo tijekom ljeta imali ugostiteljstvo na otvorenim prostorima, to je logično, ali smo uzeli u obzir i veliki broj strnaih državljana koji su došli u Hrvatsku i zato smo tu mjeru držali kako bi se smanjila mogućnost širenja, kako nam se ne bi dogodilo ono što je bilo prošlog ljeta, da nam države donose nove mjere i dovode nas u situaciju da nam je sredinom kolovoza završila sezona, iako smo možda mogli izdržati još nekoliko tjedana. Taj dio smo uspješno držali pod kontrolom uz veliki angažman lokalnih stožera. Tad još nismo imali cjepivo. Nismo sasvim zadovoljni brojem cijepljenih. Sve su to elementi koje uzimamo u obzir kad određujemo timing donošenja mjera.

Objava OTVARAJU SE KAFIĆI I RESTORANI! Evo što je još novo od 1. rujna! pojavila se prvi puta na Portal Priznajem.