SEZONA JE BILA IZNAD SVIH OČEKIVANJA – a to znači da ugostitelji ostaju bez državnih potpora!

Extra

Kafići, restorani i hoteli neće moći dobiti državnu potporu za očuvanje radnih mjesta od 4000 kuna po radniku za ovaj mjesec, neslužbeno doznaje Jutarnji list.

Vlada je odlučila smanjiti državne potpore na minimum jer smatraju da ugostiteljstvo i turizam više nisu ugrožene djelatnosti budući da je sezona bila izvan svih očekivanja.

Potpore će, kako doznajemo od sugovornika iz Vlade, najvjerojatnije ostati samo event industriji (organizatorima sportskih, kulturnih i ostalih događanja), putničkim agencijama i sektoru prijevoza budući da su oni i dalje poprilično ograničeni epidemiološkim mjerama koje su na snazi. Također, iako to još nije odlučeno, ali se o tome intenzivno raspravlja, potpore bi eventualno mogli dobiti oni ugostitelji koji nemaju terase, pa zato nisu ni mogli raditi u špici sezone u kolovozu.

– Smanjujemo potpore na minimum, sezona je bila izvan svih očekivanja i smatramo da dodatne potpore nemaju neku ekonomsku logiku. Zato iz faze očuvanja radnih mjesta, prelazimo u fazu kreiranja radnih mjesta. Potpore za zapošljavanje dobivaju prednost nad potporama za očuvanje radnih mjesta – kažu nam u Banskim dvorima.

O potpori za rujan tek će se razgovarati, ali Vladina je intencija da se mjera za očuvanje radnih mjesta na kraju potpuno ukine, ako će sve djelatnosti funkcionirati normalno, bez ograničavajućih epidemioloških mjera.

Na tragu toga su i današnje izjave sa Stožera gdje se od 1. rujna otvaraju zatvoreni dijelovi kafića uz neke epidemiološke mjere, ali i da zasad neće biti šireg uvođenja covid potvrda.

– Što se potvrda tiče mi ih koristimo za djelatnosti koje ste spomenuli i ne razmišljamo u ovom trenu o široj uporabi. Ali činjenica jest da mi njih imamo i u svakom trenutku ako procijenimo možemo ih aktivirati. Ali sad još uvijek ne – poručio je Davor Božinović, šef Stožera.

Objava SEZONA JE BILA IZNAD SVIH OČEKIVANJA – a to znači da ugostitelji ostaju bez državnih potpora! pojavila se prvi puta na Portal Priznajem.