Penzioner od kuće napravio muzej (VIDEO)

Extra

Jedinstveni muzej koji sjeća na neka davna vremena nalazi se u centru Čačka. Penzioner, Rato Smiljanić, odlučio je da sve stvari i predmete koje je sakupljao i čuvao od svoje desete godine izloži u svojoj porodičnoj kući, pa se tu može naći sve – od igle do lokomotive.

Postavku koja odiše duhom bivše Jugoslavije simbolično je nazvao “Od klikera pa do boba, bilo je to lepo doba” i ona obuhvata period od 1950. do 1980. godine.

– Tokom korone imao sam dosta slobodnog vremena i odlučio sam da napravim muzej. Želio sam da sačuvam to sjećanje na bratstvo i jedinstvo, jer to je ono što je najbolje oslikavalo to doba. Imali ste crveni pasoš, koji je u to vrijeme bio najtraženiji u čitavoj Evropi. Za njega nisu postojale granice, svako je želeo da ga prisvoji – priča Rato za RINU, prenosi Telegraf.rs

Čuvena JNA bila je takođe jedan od simbola bivše Jugoslavija, pa na zidovima Smiljanićevog muzeja počasno mjesto zauzimaju slike iz vojske sa prijateljima koje je tamo stekao, a kako mnogi vole da kažu da prijateljstva traju – do grοba.

– Sa drugom iz vojske koji je musliman iz Tuzle vidio sam se poslije duže od trideset godina. To su neopisive emocije. Sva pisma koja sam napisao tokom služenja vojnog roka sam takođe sačuvao i izložio u muzej. To je bilo vrijeme koje nije poznavalo nikakve granice, razlike. Svi smo bili za jednog i jedan za sve. Srećan sam što sam živio u tom vremenu, koje se nikad ne može ponoviti – rekao je ovaj kolekcionar iz Čačka.

Na policama se nalazi na hiljade eksponata iz oblasti sporta, politike, kulture. Sačuvao je i sve primjerke štampe, pa se tako može vidjeti koliko su se naslovne strane tadašnjih novina razlikovale od ovih današnjih. Nije bilo crne hronike, starleta, κriminalaca – već afirmativne informacije koje su odisale pozitivnom energijom i duhom zajedništva.

Sačuvao sam i svoj izvještaj na kom se vidi da je moja plata tada bila 140.000 dinara, a karta za bioskop je koštala dinar ipo. Jasno vam je koliko je računica danas drugačija. Nakon rada u fabrici popravljao sam televizore. I njih imam nekoliko eksponata. Tada je dijete moglo da udari loptom u ekran i njemu ništa ne bi bilo, naročito ako su bili niške proizvodnje – prisjeća se Rato.

Da duh stare Jugoslavije među mnogima i dalje živi najbolje dokazuje i velika zainteresovanost za njegov muzej. Čim se pročulo da se na jednom mestu u Čačku čuvaju sjećanja na neka stara vremena brojni putnici namjernici su stigli na Ratovu adresu, kako iz Srbije tako i iz inostranstva.

– Dolazili su iz Slovenije, Španije, Grčke, zanimljiv im je svaki eksponat, a mnogi od njih im izmame osmjehe, ali i suze na licima. Osjećanja su pomiješana, jer srećni su što su živjeli u to vrijeme ali i tužni jer je sve to prošlo i nikad se neće vratiti – rekao je Čačanin.

Za Rata Smiljanića kažu da je jedan od “jugonostalgičara” sa ovih prostora, a on to i zaista potvrđuje. Sat koji je okačen na ulasku u muzej stao je tačno na tri sata i pet minuta, kada je otac svih jugoslovnskih naroda i narodnosti drug Tito preminuo.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs)