PILJEVINA U PARMEZANU, SIRUP U MEDU: Evo kako nas varaju u trgovinama…

Extra

Sigurno ste se, barem jednom, odlučili za kupnju namirnice čija je cijena niža od drugih na polici, a onda ste se razočarali nakon prvog zalogaja jer ste shvatili da kvaliteta i nije neka. Stručnjaci kažu da treba paziti što kupujemo jer globalna prehrambena industrija redovito izdaje lažne proizvode, a godišnje iz istog razloga gubi od 10 do 15 milijardi dolara.

Kako piše Chatelaine, med je jedna od namirnica kod čije se proizvodnje najviše vara. Treba uložiti dosta novca u izradu, pa ga mnogi proizvođači miješaju s jeftinim kukuruznim sirupom. U pitanju je i prevara koja može biti opasna za ljudsko zdravlje jer osobe koje moraju paziti na razinu šećera u krvi nikako ne bi smjele koristiti kukuruzni sirup i slične zaslađivače.

Nadalje, studija Sveučilišta Guelph otkrila je da je čak 32 posto ribe prodane u Ontariju pogrešno označeno. U pravilu se pokušava prodati jeftinije ribe kao skuplje zbog nedosljednih propisa o označavanju i nadzoru. Fileti ribe mogu izgledati isto ako niste duboko upoznati s plodovima mora, pa pokušajte kupiti na pultu s morskim plodovima ili na tržnici ribe, gdje možete postavljati pitanja. I kupujte ribu cijelu, s glavom!

Još jedna stvar oko koje mnogi varaju jest maslinovo ulje. Često na deklaraciji piše da je proizvedeno u Italiji, ali zapravo se ondje samo punilo u boce, a stiglo je iz nepoznatih krajeva i razrijeđeno je jeftinijim uljima. Kod ovog proizvoda uvijek treba gledati cijenu – ona niska je sumnjiva jer kvalitetno i pravo ekstradjevičansko maslinovo ulje košta.

Kraft Foods našao se na žeravici 2016. godine nakon što je otkriveno da njihov ribani parmezan sadrži – drvnu pulpu, odnosno piljevinu! No piljevina ili ne, bilo koji parmezan bez posebne zaštićene oznake izvornosti nije tehnički pravi parmezan; može se proizvoditi samo u talijanskoj regiji Emilia-Romagna. Međutim, mnogi proizvođači sira proizvode vlastiti sir nalik parmezanu kojeg označavaju kao parmezan, a talijanska grana padano ili nešto domaće poput ribanog paškog sira trebala bi vam poslužiti ako vam čista autentičnost nije cilj.

 

Objava PILJEVINA U PARMEZANU, SIRUP U MEDU: Evo kako nas varaju u trgovinama… pojavila se prvi puta na Portal Priznajem.