PENAVA OTKRIO: “Ovo ću prvo napraviti ako preuzmem DP…”

Extra

Ivan Penava, kandidat za predsjednika Domovinskog pokreta, komentirao je odluku da uključi u rad stranke.

Odgovorio je na kritike da ga je instalirao Mario Radić, koji je u Domovinskom pokretu.

“Ja mislim da sve ono vrijeme koje sam u politici, a nije mali broj godina, da je svakom tko želi objektivno sagldavati i moj profesionalni i osobni put, jasno da su to konstrukcije koje nemaju veze s realnošću. I kao član puno veće stranke i sustava, i u konfrontacijama s predsjednicima država i vlada i jedne i druge opcije, svima je jasno da nisam baš osoba koja je bila podložna utjecajima centara moći i ovih i onih, tako da su ovo insinuacije i priče koje ne drže vodu”, rekao je Penava.

“S druge strane, Radića znam čitav niz godina, dok sam bio daleko od politike, tako da ni po jednoj osnovi te teze ne drže vodu. Narod se zabavlja, žao mi je ako se i Sabor zabavlja ovim temama, jer mislim da ima puno važnijih tema u državi osim ove”, rekao je Penava.

Upitan hoće li zatopliti odnose s HDZ-om, postane li predsjednik Domovinskog pokreta, Penava je rekao da će biti što bude.

“Ako dođem u poziciju da odlučujem o Domovinskom pokretu i usmjeravam ga, što vjerujem da će biti, naprosto ono što me zanima i čime ću se baviti jesu teme koje su suštinski važne za hrvatske građane i državu. Konstelacije hoće li netko biti žetončić, ta razina rasprave hoće li se netko nekome prodati radi kratkotrajne koristi, nešto je što me apsolutno ne zanima”, rekao je Penava.

Otkrio je i što će mu biti prvi koraci, postane li predsjednik Domovinskog pokreta.

“Moj plan, u suradnji s čelnim ljudima Domovinskog pokreta, bit će sljedeći – raditi promjenu mentalnog sklopa. Politika je ozbiljan posao, poglavito politika na nacionalnoj razini i Domovinski pokret, kako ga ja vidim, treba izrasti u jedan simbol ili pojam svih težnji koje je hrvatski narod, uključujući i dijasporu, imao upravo prije 30 godina, kad je stvarao ovu državu. Prvi koraci su možda i banalni, ali po meni ključni. Prva stvar koju moramo shvatiti, nećemo žuriti jer je ovo posao na duge staze. Na tragu žetončića i vođenja politike od tjedna do tjedna, upravo suprotno, polako, bez srljanja ka kratkoročnim rezultatima, postavljanje strateških i dugoročnih ciljeva, stvaranje pobjedničkog mentaliteta, a nadam se da ćemo taj mentalitet uspjeti proširiti s Domovinskog pokreta i na kompletan hrvatski narod. Moj zadatak bit će podići tu svijest i taj mentalitet, koji će nam omogućiti da se hvatamo u koštac sa suštinskim problemima, a ne s trivijalnim stvarima”, rekao je Penava.

Što se tiče koalicijskog potencijala Domovinskog pokreta, Penava je rekao da je logično da se politička priča gradi sa strankama koje su svjetonazorski bliske. “U hrvatskoj državi kroz razne neprincipijelne koalicije, pa i ove između SDSS-a i HDZ-a, taj je princip porušen. Naprosto, sve je postalo normalno, izgubile su se vrijednosti i sve je postalo moguće i očekivano. Vjerujem da hrvatske građane u tom smislu više ništa ne može iznenaditi”, rekao je Penava.

 

Objava PENAVA OTKRIO: “Ovo ću prvo napraviti ako preuzmem DP…” pojavila se prvi puta na Portal Priznajem.