Pivo bi moglo biti bolji odabir nakon treninga nego što smo mislili

Extra

ODRADILI ste trening? Ako je vaš tim pobijedio ili čak izgubio, slobodno popijte pivo ili dva. Znanost je na vašoj strani. U srpnju je u International Journal of Sport Nutrition and Exercise Metabolism objavljen nalaz u kojem stoji da bi svijetlo pivo moglo pomoći u oporavku nakon vježbanja, čak i da je u nekim aspektima dobro kao voda, prenosi index.hr

Na temelju istraživanja pivo s ABV-om manjim od 4 posto može biti učinkovito kao sredstvo hidracije nakon treninga. Stručnjaci tvrde i da dodavanje natrija u bezalkoholno pivo može poboljšati njegova svojstva rehidracije. No čak se i znanstvenici slažu da će to stvoriti problem s okusom.

“Kad popijete pivo s više od 4 posto alkohola ili popijete više od jednog ili dva piva s niskim udjelom ABV-a, blagodati opadaju”, kaže koautorica studije Jaison Wynne.

Ističe da ste tad u opasnosti od većeg gubitka vode, smanjenja mišićne mase i potencijalnog povećanja tjelesne masti.

“Pivo ima ugljikohidrate i nešto natrija koje voda nema, što bi moglo biti korisno nakon vježbanja”, ističe doktor znanosti Brad Schoenfeld.

Ipak, Wynne kaže da je još bolje popiti pivo uz hranu ili neko drugo bezalkoholno piće.

“Kad vježbate, gubite i elektrolite, a ne samo vodu. Hrana može zamijeniti neke od njih”, dodaje.

Važno upozorenje je da ni ne pomišljate na alkohol prije vježbanja.

“Tada ćete biti previše omamljeni da biste vježbali”, tvrdi Schoenfeld.

Još jedna prednost ispijanja piva nakon treninga je da ono sadrži polifenole, antioksidanse i antivirusne biljne spojeve koji bi mogli održati vaš imunološki sustav jakim i smanjiti šanse za infekcije dišnog sustava koje mogu biti povezane s intenzivnim i napornim treningom.

Zaključak je da alkohol može imati štetni učinak ako ga popijete previše.

“Par litara piva nakon treninga nije nešto što će vam bilo koji stručnjak preporučiti. Općenito nisam protiv toga da svako malo popijete pivo kao sredstvo rehidracije nakon treninga, ali ne svaki dan”, zaključuje Schoenfeld.

Objava Pivo bi moglo biti bolji odabir nakon treninga nego što smo mislili pojavila se prvi puta na Portal Priznajem.