Plenković o prosvjedu pred Beroševim stanom: Dok nema nasilja, dobro je

Extra

Premijer Andrej Plenković, ministri Ivan Malenica i Davor Božinović te župani obratili su se javnosti nakon sastanka Vlade sa županima i predstavnicima Udruge gradova i Hrvatske zajednice općina, prenosi N1.

Imali smo vrlo sadržajnu raspravu sa županima. Mogu zaključiti da smo kroz pet godina dijaloga stekli visok stupanj povjerenja, svi ministri su vrlo često po županijama i vjerujem da ćemo dobro iskoristiti sve mogućnosti koje su nam na raspolaganju idućih nekoliko godina. Drago mi je da će idući sastanak biti u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, najmlađi župan to je predložio, mi smo to prihvatili, rekao je Plenković.

Upitan je razmišlja li se o reformi lokalne samouprave i smanjenju županija.

“Ja od nijednog župana nisam čuo da je to tema. Županije imaju tradiciju, smatram da su one dobra razina međupravljanja. Imaju svoju povijesnu, geografsku, ekonomsku funkciju. Svaki put u suprotnom smjeru bio bi negacija svega što govorimo godinama. Mi smo već do sada zakonom o financiranju jedinica lokalne samouprave njima ukupno dali 3.5 milijuna kuna više prihoda”, rekao je Plenković.

Odgovorio je i na pitanje u kojoj je fazi reforma zdravstva.

“Ministar Beroš je neki dan govorio o tome, više radnih skupina radi na tome i kada cijeli paket bude gotov o tome ćemo više izvijestiti javnost. Normalno je da je u pandemiji glavna tema pandemiji”, rekao je Plenković i dodao kako je rok za reforme mandat trenutne Vlade.

“Još jednom ponavljam, ako netko ne utječe na pravosuđe, onda je to Vlada i HDZ koji ja vodim zadnjih pet godina. Nisam trenutak dovodio u pitanje niti ga kanim dovoditi u pitanje. Čestitam gospodinu Dobroniću na izboru za predsjednika Vrhovnog suda, mi smo ga podržali, vidim da je dobio skoro unisonu potporu, što mislim da je dobro i mislim da će dobro raditi svoj posao”, rekao je.

Komentirao je i prosvjed ispred Beroševog stana:

“Loše je, imate različite načina u demokraciji iskazivanja nezadovoljstva, nije prvi put da se dužnosnicima ide pod prozore, sigurno nije ugodno za ministrovu obitelj, ali vidim da su se brzo razišli. Dok nema nasilja, dobro je. Mislim da smo s mjerama jako dobro pogodili mentalitet, da smo izbjegli konfrontacije, da smo bili iznimno odmjereni, racionalni. Da nekome nije dovoljno i da mora prosvjedovati… Ima nas različitih. Od 70.000 djelatnika u zdravstvu samo se 22 ne žele testirati”, rekao je Plenković.

“Oporba želi nešto ušićariti, HDZ će za nešto što se dogodilo pod Ivom Sanaderom platiti kaznu i ta je stvar ad acta za nas”, rekao je.

Je li histerična bila i reakcija oporbe u Saboru?

“To sam u zadnji tren shvatio. Kako bih rekao… Jučer smo vidjeli demonstraciju nepoštovanja procedure. Ako nije dana, bit će sljedeći tjedan”, kaže.

“Ja sam zato da se poštuju zakoni, ali očekujem onda ako se održi na ispravan način, sukladno poslovniku, da nakon toga više nemamo barikade pred saborskom govornicom”.

Smanjenje PDV-a?

“Imamo situaciju u cijelom svijetu rasta cijene energenata, mislim da smo mi kao država na sigurnoj strani do proljeća praktički i glede cijene plina i struje, dok ovaj dio oko goriva smo reagirali, ja mislim ispravno, pravodobno i agilno. Pratit ćemo situaciju. Imamo još dosta alata i mi ćemo ići za time da ne ugrozimo životni standard građana. Koja je filozofija Vlade? Ako smo najveći krizu zdravstvenu, ekonomsku, financijsku, uspjeli riješiti na način bez velikih valova otpuštanja, plaće su, mirovine su tu i zadržali investicijski rejting, onda u fazi ekonomskom oporavka nećemo dopustiti da nam pada standard i da ljudi nemaju za režije”, kaže.

“Po ovome što je objavio DZZS, treba im još nekoliko dana da obave popis, ali to nije problem, bitno ej da imamo realnu sliku koliko Hrvatska ima stanovnika”, rekao je o produljenju popisivanja.

“Nama je cilj da imamo što više jednostavnog načina korištenja svega onoga što nam nosi digitalno vrijeme, da smanjimo sve moguće birokratske elemente, na tom tragu je bilo i recentno s biljezima, znate da ih više nema”, veli.

“Mi smo imali sada, kao što ste mogli primijetiti iz domene Ministarstva kulture i medija, Zakon o elektroničkim medijima i Zakon o autorskom pravu. Idući korak su drugi zakoni, a jedan od njih je i Zakon o HRT-u. Ja bit to odvojio od političke opstrukcije. Ovdje oporba napada kandidata kao da imaju neki mehanizam koji bi bio suprotan zakonu. Kada malo dulje sagledate situaciju, nije to stvar tehničkog karaktera. Ovdje su očite naznake da oni naprave neke daljnje korake. Mi idemo na izbore svake četiri godine, ja sam često protiv izvanrednih situacija, nepoštivanja zakona, da imamo neke pritiske koji su više nalik političkoj agresiji, vidjeli smo to jučer, od krajnje desnih do krajnje lijevih, tamo su nešto pjevušili, čitali s mobitela, za mene to nije demokracija. Mi ćemo se držati procedure i zakona, predložit ćemo, imamo većinu koja je stabilna, ja ne mogu oporbi pomoći ,kada su izgubili. Ne znam što je toliko problematično s ovim kandidatom da se fizički sprječava ta točka sjednice”, kaže.

Na pitanje može li i hoće li HDZ promijeniti način na koji se bira ravnatelj HRT-a, kaže:

“Ne vidim zašto nama ne bi bio interes neki bolji model koji može dovesti do boljeg funkcioniranja javnog servisa. Nisam primijetio sve ove godine da se na HRT-u govori samo dobro o HDZ-u. Mislim da su glavne političke emisije ne objektivne, nego često i protiv HDZ-a. Malo mi je to nategnutno”, piše N1.

Objava Plenković o prosvjedu pred Beroševim stanom: Dok nema nasilja, dobro je pojavila se prvi puta na Portal Priznajem.