PLENKOVIĆ OBJAVIO DATUM: Evo kad uvodimo euro kao valutu!

Extra

Premijer Andrej Plenković primio je potpredsjednika Europske komisije za gospodarstvo Valdisa Dombrovskisa. On sudjeluje na sjednici Nacionalnog vijeća za uvođenje eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj koja je počela u 9.30 sati u NSK.

– Razgovarat ćemo o napretku priprema Hrvatske za uvođenje eura kao naše valute. Osim članica i članova Vlade koji su uključeni u pripremu eura ovdje su i naši socijalni partneri, predstavnici poslodavaca, sindikata, Hanfe, državnog zavoda za statistiku , važni akteri koji su bitni za kvalitetno odvijanje cijeloga procesa. Strateški prioritet u mandatu nađe druge vlade je ući u dvije dublje integracije na razini EU, jedna je Schengenski prostor, a druga je ulazak u euro područje. Hrvatska je usvojila strategiju za uvođenje eura 2018. godine i otad sustavno i temeljito radimo na njenoj provedbi s kojom smo vrlo precizni u pogledu rokova koje smo sami planirali. Ulazak Hrvatske u europodručje je jedna od obveza koju smo prihvatili našim pristupanjem u Europsku uniju. Dosadašnje iskustvo država koje su pristupale europodručju, posebno država s ekonomijama koje su slične Hrvatskoj, pokazao je da je on donio prednosti i građanima i gospodarstvu. Ulaskom u euro područje nestat će valutni rizik, mjenjački troškovi, smanjit će se kamatne stope, potaknuti strana ulaganja, povećat će se mogućnost financiranja na tržištu kapitala, a to će imati i dodatni efekt za naš kreditni rejting koji smo vratili na razinu investicijskoga – rekao je u početku sjednice premijer Plenković.

– Imat će utjecaja i na olakšanje hrvatskoga izvoza, a ujedno i na dolazak turista u Hrvatsku. Usporedbom kretanja plaća i cijena u razdoblju od uvođenja eura do danas može se zaključiti da su se bruto plaće povećale znatno više od razine cijena. To znači da je životni standard u tim državama porastao nakon uvođenja eura, a mi to jako dobro znamo jer je većina naših prijatelja iz zemalja srednjoistočne Europe redovit gost na hrvatskom Jadranu – dodao je.

Reforme se provode, ističe premijer, u četiri područja. – Mi smo ovom procesu pristupili vrlo strukturirano, pažljivo, smatramo da ćemo sve obaveze koje smo preuzeli ulazom u tečajni mehanizam ispuniti na vrijeme, rok nam je kraj ožujka 2022. godine. Na vladi redovito razgovaramo o provedbi reformskih mjera u četiri područja, sprječavanje pranja novca, poslovno okruženje, upravljanje u javnom sektoru i pravosuđe i vjerujemo da će svi resori koji su u to uključeni ispuniti ono što smo dogovorili. Vjerujem da ćemo biti spremni za ulazak u euro područje 1. siječnja 2023. godine. Naš je cilj da taj boravak u europskom tečajnom mehanizmu dva bude dvije i pol godine, od 10. srpnja 2020. do 1. siječnja 2023. – kaže Plenković.

Ponovio je i kako Hrvatska za ovo desetljeće ima 25 milijardi eura sredstava. – Očekujem da nam europska komisija i dalje daje snažnu potporu, mi ćemo i dalje obaviti svoj dio posla, voditi računa o tome da 60 posto hrvatskog izvoza ide u eurozonu, da turisti koji dolaze iz euro područja čine više od 60 posto hrvatskih gostiju, da dvije trećine štednje u Hrvatskoj je u eurima, a da je vezana i štednja i krediti na euro u mjeri koja pokazuje da je Hrvatska već danas visoko eurizirana zemlja – kaže Plenković. – Bit ćemo u potpunosti spremni za 1. siječanj 2023. – istaknuo je.

Nakon premijera, okupljenima se obratio Valdis Dombrovskis. – Pohvaljujemo snažno izraženu političku volju Vlade na putu prema pristupanju u europrostor, a što se nas tiče kao Komisije, mi podržavamo vaš rad i želimo osigurati da se Hrvatska uspješno pridruži europodručju – rekao je i istaknuo kako se hravstko gospodarstvo dobro oporavlja. – Možda vam se ova tranzicija čini dugačkom, no vjerujem da vrijedi ići tim putem, a Hrvatska ne samo da će se promijenti valutu nego će postati prosperitetno i čvrsto gospodarstvo – rekao je Dombrovskis.

Objava PLENKOVIĆ OBJAVIO DATUM: Evo kad uvodimo euro kao valutu! pojavila se prvi puta na Portal Priznajem.