POČINJE ŠKOLA: Na roditeljske samo s covid potvrdom, učenici na hodnik samo s maskom!

Extra

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs poručio je u petak kako je sve spremno za početak nove školske godine, da “sva djeca idu u školu” te da su dane jasne upute o postupanju za sprečavanje zaraze koronavirusom i da ih je Ministarstvo objavilo u suradnji sa HZJZ-om.

Učenici pozitivni na koronavirus ostaju kod kuće dok ne prebole bolest, a ostali idu u školu, održavaju propisanu distancu i ne moraju nositi maske, rekao je Fuchs, uoči ponedjeljka, 6. rujna, kada počinje nova školska godina.

Što se tiče kretanja hodnicima, vožnje javnim prijevozom i školskim autobusima, učenici moraju imati maske i sve skupa je olabavljeno u segmentima gdje smo zaključili da nije imalo prevelikog utjecaja na širenje zaraze, pojasnio je Fuchs u izjavi novinarima u Ministarstvu.

“Prema tome, ne vidim da nešto nije spremno, dane su i detaljne upute ravnateljima  s raznim varijantama i uvijek nam se mogu javiti i tražiti savjet”, dodao je.

Upitan o cijepljenju zaposlenih u sustavu obrazovanja, ministar je potvrdio da ostaje sve kao i do sada, te pozvao sve koji to još nisu učinili da se cijepe.

Sada smo na oko 60 posto cijepljenih u gimnazijama, u visokom obrazovanju na oko 72 posto, a najbolja procijepljenost je u znanstvenim institucijama i institutima – gotovo 80 posto, rekao je ministar, najavivši da će se nastojati održati razina procijepljenosti nešto iznad prosjeka opće populacije.

To je jedini način da škole ostanu do kraja otvorene, poručio je ministar Fuchs.

Ministar je danas dao intervju i za Media Servis gdje je odgovoriona pitanje je li razmišljao o tome da se uvedu obavezne COVID potvrde za djelatnike u obrazovnom sustavu:

– Ne možete negdje odustajati od COVID potvrda, a onda ih u drugim dijelovima naređivati. Razgovarali smo i o samotestiranjima, koliko puta, koga, sve djelatnike, samo one koji nisu cijepljeni… Široko se raspravljalo, no odustali smo ovom trenutku od COVID potvrda’. S druge strane, roditelji prilikom dolaska na roditeljske sastanke morati imati COVID potvrdu, baš kao i oni koji budu dolazili na priredbe. Osvrnuo se i na najave iz Grada Zagreba o uvođenju građanskog odgoja ove godine, što se potom odgodilo na idući 2022. godinu.

Ministar je progovorio i o građanskom odgoju:

– Ne radi se o tome jesam li ja za ili protiv. Građanski odgoj se predaje u školama i uveden je na osnovu usvojenog i u Narodnim novinama objavljenog kurikuluma građanskog odgoja koji je napravljen u sklopu kurikularne reforme. Predaje se u školama međupredmetna tema, a oni koji ne znaju što to znači neka malo pročitaju”, rekao je Fuchs.

Ako se taj predmet već izučava međupredmetno, zašto su se uopće uznemirile ljevica i desnica oko najave njegova uvođenja?

Objava POČINJE ŠKOLA: Na roditeljske samo s covid potvrdom, učenici na hodnik samo s maskom! pojavila se prvi puta na Portal Priznajem.