Poginulo 60 civila i 12 američkih vojnika, preko 140 ranjeno

Extra

NEŠTO iza 15:30 po evropskom vremene u Kabulu je odjeknula velika eksplozija. Dogodila se na ulazu u kabulsku zračnu luku, kod tzv. Abbey Gatea. Potvrđena je i druga eksplozija, koja se dogodila kod hotela Baron, od zračne luke udaljenog nekoliko stotina metara.

Poginulo je najmanje 60 ljudi, a ozlijeđenih je više od 140, uključujući strane državljane i djecu. Ubijeno je, prema neslužbenim informacijama, i najmanje 12 američkih vojnika, a nekoliko desetaka ih je ranjeno. Talibani su prethodno potvrdili smrt 11 ljudi, a naveli su da su među ranjenima i talibanski čuvari. Oglasio se i talibanski glasnogovornik Zabiullah Mujahid, koji je poručio kako su talibani Amerikance upozorili na moguće napade terοrističkih grupa poput ISIS-a.

“Talibani su predani međunarodnoj zajednici i neće dopustiti terοristima da koriste Afganistan kao bazu za svoje operacije. Talibani su upozorili američke trupe na moguće terοrističke skupine poput ISIS-a”, stoji u poruci Mujahida.

Prije eksplozija netko je pucao dok je polijetao avion talijanske vojske koji je evakuirao gotovo 100 afganistanskih civila iz Kabula.

Sve je uslijedilo nakon što je više zapadnih zemalja upozorilo na mogućnost terοrističkog naρada na aerodrom u Kabulu.

Britanski ministar oružanih snaga James Heappey rekao je da je prijetnja terοrističkim naρadom, zbog koje je niz zapadnih zemalja izdao upozorenja svima koji se nalaze kod aerodroma u Kabulu, “vrlo kredibilna”. Prijetnju je opisao kao vrlo ozbiljnu te naveo kako izvještaji obavještajnih službi kažu da bi se napad mogao dogoditi svakog časa. Na pitanje bi li se napad mogao dogoditi u narednih par sati Heappey je samo kratko rekao: “Da.