Prodanović o “Njonji”: Ne može se na mig kritike reagirati kao uvrijeđena mlada

Extra

Odvjetnik Čedo Prodanović gostovao je u Točki na tjedan.

Prodanović je komentirao nekoliko bizarnih slučajeva u hrvatskom pravosuđu. Jedan od njih je i smanjenje kazne silovatelju, jer mu je braniteljski status uzet kao olakotna okolnost, piše N1.

“To ne piše ni u jednom zakonu, ne postoji katalog olakotnih okolnosti, ali u zakonu su normirani neki elementi olakotnih okolnosti. Postoje okolnosti koje se tretiraju olakotnima, pa i braniteljski status. Može li se uspostaviti olakotna okolnost branitelj-silovatelj? Ja mislim da se ni branitelji ne bi složili da se njihovom kolegi iz rata tolerira da čini najstrašnije djelo”, rekao je Prodanović.

U ovom slučaju uopće ukazivati na braniteljski status ja mislim da je neprimjereno, dodao je.

“30 godina nakon NOB-a da bi se netko pozivao na partizanski status i da mu se to prihvatilo ne mogu zamisliti. Ovo predugo traje”, rekao je Prodanović.

O slučaju Njonjo

Komentirao je i “slučaj Njonjo”.

“Pitanje je predstavlja li nazivanje nekoga njonjom ugrozu i ako da, kako utvrditi koji je taj ugrozitelj i koje će se metode koristiti. Njonjo može biti vrijednosni sud, a u tom slučaju predsjednik Sabora, Gordan Jandroković, može podnijeti privatnu tužbu”, rekao je Prodanović, dodavši da se u cijelu situaciju uključila država, “kao stariji brat”.

“Ja ne vjerujem da gospodin Jandroković ujutro kad pije kavu kaže svojim dečkima iz sigurnosti: ‘Znate li tko me je danas zvao i što mi je rekao?’. On je o tome obavijestio svoje organe sigurnosti, očito jer se osjeća ugroženo. Čim je on to našao za shodno obavijestiti, pokrenuo se represivni aparat, koji je imao niz drugih metoda na izboru prije nego što bi krenuo na represivniji način, što inače policija ne radi. Nije tako ažurna. Ovo nije ugroza štićene osobe. Ne treba se aktivirati cijela država da bi zaštitila predsjednika Sabora, jer on nije ugrožen”, rekao je Prodanović.

U suštini je zloupotrijebljena policija, da bi se zaštitilo duševno stanje predsjednika Sabora, smatra Prodanović.,

“Neki su govorili da je to kazneno djelo, ja to ne mislim, ali jedna zlouporaba moći je apsolutno prisutna”, rekao je odvjetnik.

“Radi se o uvredi, ustvari, uz ogradu da se može procijeniti kao vrijednosni sud. Političari su baš zbog svoje pozicije dužni imati viši prag tolerancije prema uvredama. Ta pozicija u sebi subsumira i određeni rizik od javne kritike i vrijeđanja, a ne možete vi na svaki mig kritike reagirati kao uvrijeđena mlada”, rekao je Prodanović, piše N1.

Objava Prodanović o “Njonji”: Ne može se na mig kritike reagirati kao uvrijeđena mlada pojavila se prvi puta na Portal Priznajem.