Ravnatelj SOA-e Daniel Markić: Doći će sigurno do migrantske krize

Extra

Markić je potvrdio da je SOA uključena i u priču oko hrvatskih časnika iz akcije Bljesak zbog kojih je BiH tražila od Hrvatske preuzimanje kaznenog progona zbog sumnje da su odgovorni za ratni zločin počinjen u toj operaciji. S Markićem je razgovarala reporterka Dnevnika Nove TV Ivana Pezo Moskaljov.

Što trenutno predstavlja najveći sigurnosni izazov za SOA-u?

Trenutno nema većih ugroza, imamo tu puno sreće i kad gledamo osobnu sigurnost naših građana ona je visoko na razini i tu smo na vrhu EU.

Koliko su ozbiljne cyber prijetnje?

Vrlo, i otkad imamo COVID pandemiju, i povećale su se! Znamo da su neke velike tvrtke u Hrvatskoj bile pod napadima, razgovaramo o potpisivanju ugovora kako bismo im pomogli u zaštiti.

Koje tvrtke?

Ne bih vam to naveo, razgovara se. Trenutno nas najviše zanima stanje u Afganistanu i posljedice koje će imati. Doći će sigurno do migrantske krize, ali ne slično kao što smo vidjeli dosad. Dio Afganistanaca koji je već u EU će tražiti azil koji nisu dobili dosad.

Hrvatska je bila na strani koalicije postoji li strah od odmazde od talibana i ISIL-a?

Moramo bit oprezni, da li će doći do odmazde, teško. Međutim, imali smo slučaj u prijašnjim migrantskim valovima, da su teroristi znali koristiti migracijske kanale prema EU i kroz Hrvatsku, tako da svakako trebamo bit na oprezu. Kad imate takve događaje kao sada u Afganistanu, prva opasnost su samoradikalizirane osobe, koje prateći što se događa kroz korištenje interneta, mogu same odlučiti nešto poduzeti.

Razmišlja li se možda o tome da se postroži stanje u hrvatskim diplomatskim predstavništvima?

Imamo određena mjesta koja su riskantnija, a to se već uzima u obzir.

Širi li se ta ideologija u susjedstvu, imamo povratak ISIL-ovih boraca, sljedeći tjedan Bilal Bosnić, jedan od vehabijskih vođa izlazi iz zatvora?

Nadamo se da će naše kolege tu situaciju pratiti ozbiljno i ne dozvoliti da zbog političkih igara u BiH, pitanje terorizma, postane alat u njihovim rukama.

Mnogi su nagađali o motivima zbog kojih BiH traži kazneni progon za hrvatske generale zbog operacije Bljesak – je li SOA uključena u tu priču?

Dakako da je uključena, nadamo se da će i to, kao što je pitanje terorizma da će prestati biti alat za političke manevre u BiH.

Mislite da je to političko pitanje?

Djelomično sigurno da je, ima i pravno, i Vlada je odlučila s pravom to riješit na pravni način, ali ne možemo negirat da je to i politički alat u nečijim rukama.

Ima li korupcije u pravosuđu?

Ima korupcije u svim tijelima državne uprave, ne samo u Hrvatskoj. O tome smo upozoravali.

Gdje?

Ne mogu detaljno o tome. SOA nije tu da, pa ni predsjedniku Vlade i države prstom pokazuje osobu i kaže ta je osoba korumpirana. To tako ne ide, mora slijedit pravni proces.

Kako surađujete s predsjednikom i premijerom – s kim bolje?

Odlično, jednako dobro…

Objava Ravnatelj SOA-e Daniel Markić: Doći će sigurno do migrantske krize pojavila se prvi puta na Portal Priznajem.