Roditelji kupuju kalupe kako bi oblikovali glave djece

Extra

Zbog novog trenda u Kini sve veći broj roditelja kupuje “korektivne kalupe” nalik kacigama koji navodno pomažu u oblikovanju glava beba kako bi dobile idealne, zaobljene oblike.

U izvještaju Tencent Newsa navodi se da je trend stavljanja “korektivnih kalupa” počeo ovog oktobra. Namijenjeni su djeci koja imaju ravan zadnji dio glave. Inače, zaobljeniji oblik glave se u Kini smatra standardom ljepote.

South China Morning Post istaknuo je jedan poseban izvještaj majke koja je objavila objavu na forumu Xiaohongshu, s detaljima o korištenju komada “čudotvorne” opreme za koju je otkrila da je pomogla “ispraviti oblik glave bebe”.

Odvela sam svoju sedmomjesečnu ćerku u med. ustanovu kako bi joj napravili ‘opremu za korekciju glave’ po mjeri, uprkos protestima porodice.

Dodala je kako kaciga ima istu funkciju kao proteza za zube, a to je da ispravi dio tijela i učini ga ljepšim. “Imam ravnu glavu i znam koliko je to bolno za žene koje žude za ljepotom. Ne želim da moje dijete odraste i počne se osjećati isto”, rekla je.

beba sa kacigom

 

Nije poznato koliko je ova žena platila za kacigu, ali magazin Sohu objavio je informaciju da ovakvi predmet mogu koštati oko 4.300 dolara. Neki korisnici Weiboa čak su spominjali K-pop zvijezdu Jeon Jungkooka, slavnog BTS-a, primjećujući njegov željeni okrugli oblik glave.

Drugi su raspravljali o tome kako zaokružiti glavu svoje djece, a dijelili su fotografije napretka različitih metoda ispravljanja oblika glave, prenosi Insider.

Zasebno, trgovački portal Taobao u vlasništvu Alibabe, prodaje razne uređaje za ispravljanje glave za bebe. Oni se kreću od jastuka za ispravljanje oblika glave od 20 USD do verzija kaciga za korekciju glave od 3 USD do prostirki za spavanje od 15 USD kako bi spriječili dojenčad da spava na način koji bi mogao “prouzročiti ravnu glavu”.

jastuk za bebe
Foto: Taobao

jastuk za bebe
Taobao