Rončević: Nadamo se reguliranju cijepljenja djece prije početka školske godine

Extra

Glavni epidemiolog Primorsko-goranske županije Dobrica Rončević u Novom danu komentirao je porast broja zaraženih koronavirusom.

“U zadnjih tjedan dana imamo blagi prirast broja novih slučajeva i aktivnih sluačjeva. Povećava se broj aktivnih slučajvva što je znak pogoršanja epidemiološke situacije, ali on u PGŽ nije skokovit”, kaže Rončević.

“Naša županija je i dalje u zelenem, imamo kapacitet za rast broja slučajeva, ali to nije razlog za veselje. Može nas održati u toj boji i sljedćeih tjedan, dva”, govori.

“Stranci paze da epidemiološka situacije je povoljna jer ima je to znak sigurnost na nekom podrčju”, govori Rončević koji kaže i da još uvijek očekuje dolazak njemačkih turista koji bi sezonu produžili do sredine rujna.

O početku školske godine i mogućem cijepljenju učenika kaže: “Od 12. godina su registrirana Pfizerova i Modernina cjepiva. Počeli smo cijepljenje tih dobnih skupina, prvenstveno onih koji su zbog bolesti osjetiljiva skupina. Relativno mali odaziv je bio, odvija se po sistemu otvorenih vrata. Sustavno organiziranje cijepljenja od strane školske medicine koja će preuzeti tu ulogu još nije formalno riješeno. Nadamo se uputama koje će prije početka godine regulirati taj dio priče. Isto tako, nadamo se da će se pravilo da potpuno cijepljeni ne idu u izolaciju nakon kontakta s oboljelim prenijeti i na djecu. Kako će to izgledati, o tome će odlučiti stručnjaci Ministarstva”, kaže Rončević.

“Za opću populaciju cijepljenje vrijedi devet mjeseci nakon dvije doze. Kod osoba s različitim bolestima primijećen je određeni pad imuniteta i za njih će se predložiti cijepljenje dodatnom dozom i prije isteka tih devet mjeseci”, kaže dodajući da sada nije problem u dostupnosti cjepiva.

Objava Rončević: Nadamo se reguliranju cijepljenja djece prije početka školske godine pojavila se prvi puta na Portal Priznajem.