SEVERININA ŠTIKLA GAZI: GORDANA BULJAN FLANDER DALA OSTAVKU!

Extra

Nakon traženjem sudske zabranu novinarki H-altera Jeleni Jindri o Poliklinici za zaštitu djece i njoj samoj, dr. Gordana Buljan Flander je gradonačelniku Zagreba Tomislavu Tomaševiću javno, gostujući u programu Nove TV, ponudila neopozivu ostavku!

– Mi kao Poliklinika za zaštitu djece i naši stručnjaci koji su specijalizirani za zaštitu zlostavljane i zanemarene djece u protekla smo dva i pol mjeseca izloženi prozivanju, raznim optužbama i napadima navedene novinarke, koja je, prema pravu na pristup informacijama, od nas zatražila razne informacije i dobila ih na više od 10 stranica. Te informacije je izokrenula i pristrano prikazivala i prilagođavala svojim pogrešno postavljenim premisama – kazala je Buljan Flander danas na tu temu.

Dodala je i da se takvo pisanje nastavilo unatoč demantijima.

– I zato smo zatražili zaštitu putem suda, jer nikakvu drugu zaštitu nismo mogli zatražiti, nismo čak ni mogli zatražiti kontrolu Ministarstva zdravstva jer nam nitko od tih slučajeva koji se spominju u tekstu nije dostavio nikakvu pritužbu. Nije nam dostavljeno nijedno ime, pa da sami pozovemo inspekcijski nadzor, kazala je danas u svoju obranu.

– Gospodine gradonačelniče, nakon što tri mjeseca nisam uspjela doći do vas, tražeći podršku za rad ustanove, ja vam večeras podnosim neopozivu ostavku. Nadam se da ćete naći stručnjaka, ili da ga već imate, koji će nastaviti voditi ovu ustanovu na način da i dalje ostane prepoznata i primjer prakse u Europi. Poštujem pravo svakog gradonačelnika da bira svoje suradnike- poručila mu je, prenosi dnevnik.hr.

Dodala je kako je, čim je shvatila da nema podršku gradonačelnika, shvatila da daljnja suradnja neće biti moguća. Također, dodala je da ne odustaje od sudskih procesa kontra portala H-Altera.

– Ja sam tražila privremenu mjeru isključivo za portal H-Alter s obzirom na to da je dva mjeseca pisao vrlo ružne članke, članke koji su bili puni neistina, koji su defamirali rad stručnjaka poliklinike, rad Poliklinike. Pokušali smo na razne načine i davanjem informacija i uredniku i novinarki utjecati na to da imaju prave informacije. Međutim, iz teksta u tekst informacije su bile sve manje istinite. Poslali smo sedam-osam demantija.

Ponovila je da nije protiv slobode medija, ali…

– U obrazloženju presude stoji da je ‘mjera donesena jer je novinar povrijedio osnovnu novinarsku etiku i zlouporabila pravo na slobodu medija’. Dakle, ni jedna slobodna nije apsolutna. Možemo razgovarati o tome gdje prestaje sloboda medija i počinje blaćenje stručnjaka i otežavanja rada jedne ovakve ustanove. Tekstovi su stvarno pisani zlonamjerno, na način da blate rad naših djelatnika koji su vrijedno radili sve ove godine, a prikazivani su na način da netko čeka na vratima i otima zlostavljanim mamama djecu, nosi tu djecu ocima zlostavljačima. Prikazivano je da smo mi kuća na čijim nalazima sudovi donose odluke, što nije točno. Prikazivani smo da zbog naših nalaza djeca žive s očevima seksualnim zlostavljačima, što nije istina – rekla je Buljan Flander i predočila dokument za koji tvrdi da pokazuje da je Poliklinika u proteklih pet godina prijavila policiji 982 slučaja zlostavljanja djece.

– Mi radimo s djecom koja doživljavaju grozne traume. Ova kuća radi s puno djece koja su žrtve nasilja i mi o tome ne smijemo reći niti riječi. To roditelji koje suočimo sa zlostavljačkim ponašanjem prema djeci obilato koriste. Krenu pisati po društvenim mrežama svoju istinu, krenu nas napadati ne bi li poništili naš nalaz. Jer puno ih traži da poništimo nalaz”, navodi Buljan Flander. Osvrnula se i na odluku pokreta ”Spasi me” iz kojega su kazali kako se ne žele pojaviti na panelu ako ona bude tamo. ”Meni je žao ako netko ne želi surađivati s nama. Mi štitim pravo djeteta na privatnost i zdravlje. Vrlo često pravo djeteta nije isto što i pravo roditelja. Ne može pravo roditelja koji se loše ponaša biti iznad prava djeteta. Tata će reći vi ste na maminoj strani, mama vi ste na tatinoj. Mi smo na djetetovoj strani.

Za kraj je rekla da razmišlja o otvaranju privatne prakse.

Podsjetimo, medijski linč h-altera nad Gordanom Buljan-Flander uslijedio je nakon što je pjevačica “cajki” Severina Vučković dobila podijeljeno skrbništvo nad sinom kojeg ima sa srpskim tajkunom Milanom Popovićem, nakon čega je H-alteru dala osvetnički intervju u kom je prozvala sve za koje smatra da su joj stali na put.

 

 

Objava SEVERININA ŠTIKLA GAZI: GORDANA BULJAN FLANDER DALA OSTAVKU! pojavila se prvi puta na Portal Priznajem.