SLOVENIJA: Sindikat traži provjeru USTAVNOSTI OBAVEZNOG CIJEPLJENJA

Extra

Dio udruga zaposlenih u javnom sektoru u Sloveniji protivi se odluci vlade po kojoj će svi javni službenici  do 1. studenog morati biti cijepljeni objema dozama cjepiva protiv Covida-19,  a sindikat zaposlenih u policiji potvrdio je u ponedjeljak da je od ustavnog suda zatražio da se ispita njena ustavnost.

Kako je u priopćenju za javnost naveo Sindikat policajaca Slovenije (SPS), takvu  inicijativu ustavnom sudu su podnijeli jer su vladinim protokolom cijepljenje odnosno preboljeli Covid-19 postavljeni kao uvjet za zadržavanje radnog odnosa.

Nastavak takve  “nedopustive prakse” mogao bi  dovesti i do udara na druga ljudska prava i temeljne slobode,  čijim bi žrtvama  mogli  postati svi građani, tvrde u policijskom sindikatu.

Vlada premijera Janeza Janše objavila je prošlog tjedna odluku po kojoj će se svi državni službenici, osim onih koji to ne mogu iz dokazanih medicinskih razloga, morati cijepiti protiv Covida-19 kako bi mogli raditi u na svojim radnim mjestima, s time da do kraja ovog mjeseca moraju primiti prvu dozu cjepiva.

Za ostale građane za veliku većinu aktivnosti i za rad potreban je tzv. PCT uvjet, što znači da za njih osim cijepljenja i preboljelog Covida-19 još uvijek vrijedi i negativan test na koronavirus, s time da epidemiolozi predlaže da se krug onih koji će se obvezno morati cijepiti proširuje.

Ankete su pokazale da je javnost takvom zaoštravanju protuepidemijskih mjera prilično nenaklonjena, jer je protiv obveznog testiranja  i obveznih Covid potvrda više od 40 posto ispitanika.

S druge strane, interes za cijepljenje u zadnje se vrijeme zbog restrikcija jako povećao, pa je prošli tjedan po podacima vlade bilo cijepljeno oko 84 tisuća osoba.

Vlada se na pooštravanje mjera odlučila zbog ocjene da je procijepljenost populacije još uvijek preniska, oko 55 posto odraslih, u nadi da će zaoštravanje mjera povećati interes za cijepljenje, što se i dogodilo.

Objava SLOVENIJA: Sindikat traži provjeru USTAVNOSTI OBAVEZNOG CIJEPLJENJA pojavila se prvi puta na Portal Priznajem.