SPISAK PROTIVNIKA! Veliki novitet u Ligi Evrope (OCENE)

Extra

Potencijalni protivnici su i Monako, Olimpijakos, Marselj, Vest Hem, Betis, Sosijedad, Fener, Galata…

Crvena zvezda je duplom pobedom nad Klužom u velikom stilu obezbedila plasman u grupnu fazu Lige Evrope i na sutrašnjem žrebu (12.00 časova) u Nionu će se naći u drugom šeširu. Zahvaljujući dobrim rezultatima iz prethodne tri sezone, Zvezda je sebi obezbedila prilično dobar status i privielgiju drugog šešira.

Izvesno je da crveno-beli na žrebu neće moći da izvuku Ajntraht Frankfurt, Lester, Glazgov Rendžers, Lokomotivu, Genk, Seltik i PSV Ajndhoven koji se nalaze u istom šeširu.

A poznat je i spisak potencijalnih rivala. Iz prvog šešira je većina timova favorit, a poželjniji od ostali su zagrebački Dinamo, Olimpijakos i Braga.

Najbitniji je treći šešir koji je po sastavu čak i jači od drugog. Tu je bitno da Zvezda dobije protivnika po meri i da izbegne naprimer Marselj, Betis, Real Sosijedad ili Vest Hem. Poželjni su Ludogorec, Fenerbahče, Spartak Moskva i pogotovo Sparta iz Praga.

Na kraju dolazi i najslabiji šešir. I tu ima jakih timova poput Galatasaraja, ali nekih protiv kojih će Zvezda biti favorit poput Rapida, Brondbija, Šturma ili Legije. Ne bi bilo loše ponovono gostovanje u Belgiji, ovog puta protiv Antverpena.

Prvi šešir: Lion, Napoli, Bajer Leverkuzen, Dinamo Zagreb, Lacio, Monako, Olimpijakos, Braga

Drugi šešir: Ajntraht Frankfurt, Lester, Glazgov Rendžers, Lokomotiva Moskva, Genk, Crvena zvezda, Seltik, PSV Ajndhoven

Treći šešir: Marselj, Ludogorec, Vest Hem, Real Sosijedad, Betis, Fenerbahče, Spartak Moskva, Sparta Prag

Četvrti šešir: Rapid Beč, Galatasaraj, Midtjiland, Ferencvaroš, Brondbi, Antverpen, Šturm Grac, Legija

Katai delovao kao da traži kišobran, ali i takav sakrivao loptu od Rumuna. Sanogo podbacio

MILAN BORJAN – 8 – Vratio se na nekadašnji nivo, kada je redovno bio čuvar Zvezdinih šampionskih ambicija. Lako je kupio pokušaje sa distance igrača rumunskog šampiona, kada su crveno-beli bili nekativni u veznom redu i defanzivnoj liniji. Čak je uspeo da iziritira nabrijanog Marijusa Šumudiku. Usmeravao je loptu van gola u stilu vaterpolo čuvara mreže sa dve ruke. Počeo je redovno da brani jedanesterce i stavlja ih u folder sopstvene rutine. Pročitao iskusnog Deaka kao da je u pitanju omladinac. Biće potreban ovakav Milan Borjan Crvenoj zvezdi u Ligi Evrope. Kod izjednačenja ništa nije mogao, obzirom da je centaršut Kostačea bio savršen.

MARKO GOBELJIĆ 6- Prosečna partija beka crveno-belih. Imao je problema sa vrlo dobrim Paunom koji ga je napadao direktno, bez mnogo čekanja. Imao je i smirenih intervencija univrzalac Dejana Stankovića. Imao je amplitude kao igra Crvene zvezdde u Klužu. Od smirenosti do ležernosti. Nešto aktivniji u drugom delu.

ALEKSANDAR DRAGOVIĆ do 65 6,5 – Napravio je prvi loš start od kada je u Crvenoj zvezdi, prilikom fauliranja Debeljuha za najstrožu kaznu. Dobra za stvar za njega je što je meč već bio odlučen, a još bolje što je Milan Borjan bravurom sakrio njegov propust. Sve pre i posle toga – vrlo dobro. Čak odlično. Ponovo je bio motor pozitivnih vibracija unutar Zvezdinih linija. Prvi je prišao da česstita Kataiju, radovao se kao da srpskom šampionu nad glavom stoji mač moranja. To je taj nemački mentalitet u vatrenoj balkanskoj duši.

MILOŠ DEGENEK 6,5 – Imao je par klizanja kada je uvukao u probleme Rodića i Dragovića. Ostalo korektno. Vrlo aktivan u bloku, smiren u duelima, čak vrlo upotrebljivu protoku lopte. Nudio se kao rešenje prilikom iznošenja lopte. Znao je i za bolje partije, ali je momački odradido posao, uzimajući u obzir povredu lože od prošle nedelje.

MILAN RODIĆ 6,5 – Morao je bolje da pročita nameru tehnički vrlo potkovanog Pauna kod dribilinga, koji je prethodio pogotku Kluža. Izgubio je taj duel iskusni levi bek praktično bez otpora. Mučio se prilikom brze razmene pasova domaćina. Nije bio ispomoć Kataiu i Ivaniću kao u Beogradu. Manjak energije kompenzovao odličnom skok igrom prilikom dugih lopti igrača Kluža. To su specijali Milana Rodića.

SEKU SANOGO 6 do 77- Počeo odlično, ali nije nastavio u istom stilu. Jedna konstanta prati igre Crvene zvezde od početka sezone u čijem središtu je iskusni vezista iz Obale Slonovače. Nije uspeo da se nametne kao pre devet dana kada je zaključao kompletan vezni redd Kluža. Morao je da bude aktivniji, bespotrebno dobio žuti karton, jer je bez potrebe laktom udario u lice Graovca. Opravdanje može da bude činjenica da je Crvena zvezda od petog minuta igrala praktično revijalni meč.

EL FARDU BEN 6 – Radio je posao nevidljiv golim okom. Služio kao mamac prilikom dugih lopti usmerenih ka Milanu Pavkovu. Verovatno je uradio sve domaće zadatke dobijene od stručnog štaba Dejana Stankovića neposredno pre početka meča. Nedostajao je samo jači doprinos u akcijama koje su mogle da izrode kolosalne šanse. Mučio se prilikom tranzicije.

GELOR KANGA 8 – Bilo ga je vrlo lepo gledati na travi stadiona u Klužu kada se igrao fudbala. Sa lakoćom na sredini terena je „usisao“ dve lopte koje se spuštale iz vazduha. Kao da je imao smrt lepak na vrhu kopačke. Bio pokretač veznog reda Crvene zvezde, lepo je delio lopte bez mnogo rizika. I sve je to još nadogradio bravurom u finišu utakmice kada je poput Tonija Krosa podigao loptu ka Lui Dioniju. Bio je to Kanga iz leta 2017. godine kada je zajedno sa Ričmondom Boaćijem nosio srpskog šampiona. Bila bi to partija koja bi fletertovala sa odličnim izdanjem da je reprezentativac Gabona bio samo aktivniji u defanzivi tokom prvog poluvremena kada je Kluž pritiskao crveno-bele.

MIRKO IVANIĆ 6,5 – Slabo se pojavljivao u prvom poluvremenu. Bila je to partija ispod standarda na koji nas je navikao mirni momak iz Bačkog Jarka. Više je pomagao Kangi i Sanogo u pasu, nego što je jurišao ka golu šampiona Rumunije. Lepo ga je Šumudika odaljio od gola. U nastavku je to izgledao mnogo bolje. Počeo je da sarađuje sa Kataijem, imao i jednu lepu priliku. Osetio se i umor u njegovoj igri.

ALEKSANDAR KATAI 7 do 72 – To je majstor iz Srbobrana u svom punom kapacitetu. Povremeno se činilo da na travi stadiona Kluža traži kišobran. Delovalo je da mu se ne igra, i da je posle pogotka iz penala, gostovanje u Klužu shvatio kao lepu rekreaciju. Ali i takav je završio posao u drugom poluvremenu. Sakrio je par puta loptu od ddefanzivaca Kluža, terao ih da se nerviraju u nemoći da mu je oduzmu. Imao uticaja prilikom gola Milana Pavkova.

MILAN PAVKOV 7 do 72 – Igrači Kluža, poučeni iskustvom iz Beograda, prebili su ga kao vola u kupusu. Podmetali su laktove, vukli ga za rukav, podmetali mu nogu. Ali i to nije vreddelo. Gorostas iz Begeča ušao je u onu fazu za kojiim čeznu brojni napadači na svetu. Nije više potrebno da juri loptu, već lopta juri njega. Kao u 52. minutu kada je poentirao na pratan gol. Iznudio je penal i pojačao utisak o svom izdanju. Nametnuo se kao prvi izbor za napadača. Potrebno mu je samo poverenje.

IZMENE

RADOVAN PANKOV od 65 – Korektno odradio posao

NENAD KRSTIČIĆ od 65 – 6,5 – Čvršće je izgledao vezni reddCrvene zvezde posle njegovog ulaska. Dobio nekoliko važnih duela, mada se utakmica već rasula.

LUI DIONI od 72 – Stigao da pogodi prečku. Dobro je reagovao u situaciji kada ga majstorski proigrao Gelor Kanga.

VELJKO NIKOLIĆ od 72 – Malo vremena za učinak.

NJEGOŠ PETROVIĆ od 77 – Malo vremena za učinak.

TRENER DEJAN STANKOVIĆ 7 – Crvena zvezda je rutinski odradila posao – i to duplom pobedom – pokazavši autoritet i strpljenje koje je nedostajalo u Moldaviji. I pored uspeha u Rumuniji, imaće razloga temperamentni stručnjak da stavi kamenčić u cipelu i u trenucima slavlja vidi pojedine nedostatke. Da je samo malo bila brža u tranziciji, Zvezda je mogla da deklasira rumunskog prvaka i na gostujućem terenu. Tu anomaliju moraće da mu pokrije klupsko rukovodstvo dovođenjem igrača brzih nogu. Jer crveno-beli će morati da se ubrzaju u svakom smilu pre nego što počnu da gostuju na terenima Lige Evrope.Zvezda nije bila uspavana, imala je snage da u stadijumu rutinskog odrađivanja posla završi posao.

Izvor: mozzarsprot.com