Sprema se pooštravanje mera, situacija pogoršana

Extra

Epidemiolog prof. dr Branislav Tiodorović na vest da su u poslednja 24 sata korona brojke naglo skočile kaže da se Krizni štab priprema za pooštravanje mera.
“Nažalost, ovakav skok broja zaraženih je bio očekivan, budući da su sve mere eliminisane iako su zvanično na snazi”, kaže i dodaje:

“Svi su se opustili i krajnje je vreme da svi shvate da moraju da se poštuju mere koje nikad nisu ni ukinute – maska, fizičko odstojanje i dezinfekcija. Sad je potrebna izuzetna pažnja i ozbiljnost i moramo se pripremiti za pooštravanje mera, a to znači da učinimo isto ono što su i Crnogorci, Grci, Makedonci i svi redom – skraćivanje rada ugostiteljskih objekata do 22 ili 24h. A za okupljanja ćemo proceniti na koliko da smanjimo, možda sa 500 na 200 ljudi najviše”.

On za “Kurir” ističe da je Sabor trubača u Guči, koji treba da bude od 13. do 15. avgusta, dobio saglasnost Kriznog štaba za održavanje, ali pod uslovom sprovođenja svih mera.

“A to znači i da mora postojati kontrola ulaska na Sabor, pa da mogu da uđu vakcinisani ili oni koji imaju negativan PCR ili antigenski test”, kaže Tiodorović.

Upitan da li će biti sabora u Guči ako pre petka dođemo do 1.000 novozaraženih na dan, što je naka granica za koju su mnogi od njih iz kriznog štaba govorili da je crvena linija posle koje ide zabrana velikih okuljanja, Tiodorović kaže:

“Videćemo kakva će situacija biti, pa potom odlučiti. Ne odlučujemo samo mi iz medicinskog dela Kriznog štaba”.

Izvor: Alo.rs