SPREMITE KRATKE RUKAVE – STIŽE VELIKI PREOKRET! Pravo miholjsko leto pred nama

Extra

Kako je naveo meteorolog Đorđe Đurić, pod uticajem ciklona sa juga Balkana, još danas i sutra nas očekuje veoma hladno vreme uz padavine, dok će sledeće sedmice biti znatno toplije i sa više sunčanih intervala.

– Danas se iznad južnih predela Balkanskog poluostrva nalazi ciklon, koji se svojim centrom premešta sa Jonskog mora preko Grčke. Ovaj ciklon svojim rubnim područjem zahvatio je Srbiju i donosi oblačnost sa kišom, slabog do umerenog intenziteta, dok na višim planinama pada sneg. Suvo je samo na severu Vojvodine, gde je i tokom većeg dela dana bilo sunčano – istakao je Đurić.

Kako kaže, i dok se Srbija danas nalazi na rubnom, tj. perifenom delu ciklona sa juga Balkana, ovaj ciklon će se u naredna 24 sata premestiti sa Jonskog mora preko Grčke dalje ka istoku Balkana i Crnom moru i na svom putu od Grčke preko Severne Makedonije do Bugarske donosiće obilne kiše, primorskim predelima jake grmljavinske oluje i poplave, a planinama sneg. Dobra vest je da ovaj ciklon iako deluje na vreme u Srbiji, kod nas neće izazvati probleme, već samo padavine slabog do umerenog intenziteta.

– Inače, nad Srbijom je i dalje veoma hladno vreme za ovo doba godine i to zahvaljujući ciklonu sa juga, a snažnom anticiklonu sa severozapada, pa nad našim područjem preovladavaju severna strujanja, a sa njima dolazi do prodora hladne vazdušne mase sa severa.

U Srbiji će i u subotu biti veoma slično vreme, ali prema kraju dana ciklon će se premeštati sve istočnije i sve više će slabiti njegov uticaj na vreme u Srbiji, pa se do kraja dana i večeri očekuje prestanak padavina, a sve više će jačati uticaj snažnog anticklona sa zapada Evrope i sa Atlantika. Maksimalna temperatura biće od 10 do 15 Celzijusa”, naveo je meteorolog.

Kako kaže, od nedelje i tokom većeg dela sedmice Srbija i naše područje biće pod uticajem anticklona i polja visokog vazdušnog pritiska, a sa jugozapada će dolaziti do advekcije tople vazdušne mase.

– Jutra će biti hladna i maglovita, ponegde uz slab mraz, naročito i uglavnom pri tlu, a tokom dana znatno toplije sa sunčanim periodima. Kako će vetar biti veoma slab, očekuje se da se ponegde magla zadrži i duže tokom dana, pre svega u kotlinama i u pojedinim nizijama i u tim predelima se usled pojava temperaturne inverzije očekuju niže temperature – naveo je Đurić i dodao da će maksimalna temperatura u nedelju u većini predela biti oko 15 stepeni, u ponedeljak i utorak od 15 do 19 stemeni Celzijusa.

Kako kaže, najtoplije će biti sredinom sledeće sedmice, uz maksimalne temperature u većini predela oko 20, ponegde i do 22 stepena.

– U četvrtak krajem dana sa severozapada naoblačenje i to zbog ciklonske aktivnosti sa Atlantika i sa zapada Evrope, pa se u petak i u subotu očekuje oblačno i malo hladnije sa kišom, ali uz manji pad temperature i bez jačeg zahlađenja.

S obzirom na to da je prosek maksimalnih temperatura za ovo doba godine od 15 do 18 stepeni, vidimo da su temperature i dalje ispod proseka za ovo doba godine. Od nedelje se konačno očekuje porast temperatura, pa će tokom većeg dela sledeće sedmice one biti oko prosečnih vrednosti za ovo doba godine, a u sredu u četvrtak i za nekoliko stepeni iznad proseka, nakon čega sledi pad na uobičajene vrednosti za treću dekadu oktobra”, istakao je meteorolog.

Izvor: Srbijadanas.com

The post SPREMITE KRATKE RUKAVE – STIŽE VELIKI PREOKRET! Pravo miholjsko leto pred nama first appeared on Skandalozno.