SRBI POLUDELI ZA OVIM NAČINOM ZARADE! Uložite malo, a dobijate MNOGO

Extra

Jedan od najpopularnijih načina zarade za dve do tri godine biće izdavanje hala i magacinskog prostora, prognoziraju agenti za nekretnine u Srbiji. Hale koje se prodaju i iznajmljuju za skladištenje već niču u gotovo celoj Srbiji, najčešće pored saobraćajnica i važnih puteva.

Mnogi smatraju da im ovaj biznis brže i lakše donosi zaradu nego izdavanje stanova, pa je sve češća praksa da se podigne kredit, na privatnim placevima podižu hale, pa se zatim investicija vraća u roku od dve godine – kažu iz agencije za nekretnine.

U BLIZINI SURČINA, INĐIJE I MAKIŠA

Aktuelan je trend gradnje takvih skladišta i hala, naročito pored autoputa, kažu iz Građevinske komore Srbije.

– Ima ih na obodima većih gradova, ali i u blizini manjih mesta širom Srbije. Veliki je broj takvih hala blizu Surčina, Inđije, Pazove, ali i periferiji Beograda. Sve ih je više prema Grockoj, Vinči i Makišu. Veoma brzo niču, za samo nekoliko meseci i onda se izdaju po delovima – kažu iz Građevinske komore Srbije.

OD ODLAGANJA INVENTARA DO VIŠKA GARDEROBE

Jedan od razloga za porast potražnje za halama jeste pandemija koja je donela rad od kuće, otkazivanje poslovnih prostora i višak stvari.

– Zatim, u novogradnji sve manje stanova ima ostavu i podrum, pa ljudi traže male i jeftine prostore za višak stvari, garderobe, opremu za bebu ili zimske gume. Montažne hale i skladišni šatori koriste se u industriji, za izlaganje ili čuvanje vozila, kao nadstrešnica ili šator i civilnoj zaštiti. Sve češće i veliki kafići i restorani tu čuvaju svoje letnje bašte i višak inventara – kaže agent za nekretnine Boris Marković.

IZDAVANJE OD 60 DO 1.000 EVRA MESEČNO

Prema rečima Jagoša Jankovića, koji se bavi izdavanjem i prodajom hala, početna ulaganja zavise od toga koliko želite da “razvijete biznis”.

– Moje iskustvo pokazuje da je ovaj posao isplativ, jer troškovi nisu veliki i ne zahteva se veliki broj radnika. Početno ulaganje nije veliko jer je cena oko 200 do 300 evra po kvadratu, a investicija se isplati za godinu dana. Halu od 100 kvadrata moguće je napraviti i za 15.000 evra, a istu i izdati za oko 1.000 evra mesečno. Početna cena kirije manjeg prostora je oko 60 evra, kao i kod garaže, ali kod magacina imate brojne prednosti – kaže on.

VEĆE ULAGANJE SE ISPLATI ZA PET GODINA

Čitav kompleks treba da ima najmanje 1.000 kvadratnih metara i bude smešten u centralnoj gradskoj zoni ako želite da posao bude ozbiljniji, kaže naš sagovornik.

– Ambiciozniji preduzetnici tvrde da je za početno ulaganje, u zavisnosti od toga da li se gradi na svom zemljištu ili morate da računate i na taj trošak, potrebno i do dva miliona evra, dok kvalitetni magacini koštaju oko 4.000 evra. To je veće početno ulaganje, ali isplatiće se već za otprilike pet ili šest godina, brže nego od iznajmljivanja stana – kaže Janković.

ULAGANJE U BUDUĆNOST

Broj firmi koje se bave iznajmljivanjem hala i magacina još uvek nije veliki, ali mnogi ovaj posao gledaju kao na ulaganje u budućnost, objašnjava on.

– Više nego ikada ranije, važi da uspešno preduzeće mora brzo i efikasno da reaguje na promene na tržištu. Sve stvari u magacinima su sigurne i sve proveravamo pred klijentom. Takođe, osiguravamo i od krađe i poplava. Pokazalo da je bitno da su skladišta dostupna uvek sedam dana u nedelji. Po mogućnosti, period iznajmljivanja bi trebao da bude što fleksibilniji – kaže vlasnik.

Izvor: Srbijadanas.com

The post SRBI POLUDELI ZA OVIM NAČINOM ZARADE! Uložite malo, a dobijate MNOGO first appeared on Skandalozno.