Cijepljeni ste s obje doze? Evo što možete očekivati ako dobijete koronu

Extra

Prema nekim podacima, razlikuje se sterilizirajući i funkcionalni imunitet. Sterilizirajući imunitet znači da osoba koja je cijepljena više nikoga ne može zaraziti. Funkcionalni imunitet sprečava ili smanjuje rizik od teških simptoma te skraćuje razdoblje bolesti

Većina nas osjetila je određenu dozu sigurnosti nakon što smo se cijepili protiv covida-19, no moguće je da svejedno obolimo od korone… Iako se to ne događa često, procjenjuje se da se 0,01 posto cijepljenih zarazi virusom korone, stručnjaci i dalje naglašavaju da je važno da se cijepimo u što većem broju, nosimo masku i držimo socijalnu distancu. “Što je više cijepljenih ljudi, to je veći broj i onih koji su se unatoč cjepivu zarazili, ali u postotku, ipak, je to još uvijek mali broj”, kaže dr. William Schaffner, infektolog na Sveučilištu Vanderbilt u Nashvilleu.

Ne bi se trebali iznenaditi

U kliničkim ispitivanjima cjepiva (Moderna i Pfizer mRNA) bila su nevjerojatnih 95 posto učinkovita u prevenciji bolesti, osobito teških oblika bolesti, a vektorsko cjepivo AstraZeneca, prema najnovijim podacima, 76 posto. Oni su “spektakularno učinkoviti”, ali nisu sto posto učinkoviti. Usporedite to s godišnjim cjepivom protiv gripe čija je učinkovitost oko 50 posto i, kao i sva cjepiva, također ima tzv. proboje infekcije”, ističe dr. Schaffner.

Ispitivanja i stvarnost

“Još je jedna stvar koju valja imati na umu”, kaže dr. sc. S. Wesley Long, medicinski direktor dijagnostičke mikrobiologije u Houston Methodistu, “klinička ispitivanja uključuju općenito zdrave ljude koji nisu nužno reprezentativni za “stvarni” svijet. Primjerice, isključuju ljude koji nemaju normalan imunosni sustav ili koji su na imunosupresivnim lijekovima. Pokušavate, naime, odrediti najbolje uvjete pod kojima će cjepivo djelovati, ali kada cjepiva dođu do opće populacije, jednadžba se može promijeniti.” Njemački epidemiološki Institut Robert Koch (RKI) zaključuje da naročito dvije okolnosti mogu dovesti do oboljenja nakon cijepljenja: ako je pacijent zaražen kratko prije ili u prvim danima nakon cijepljenja. Tijelu su, naime, potrebna oko dva tjedna kako bi izgradilo imunološku zaštitu. Potpuna zaštita se postiže tek nakon druge doze cjepiva.

Sterilizirajući i funkcionalni imunitet

Prema nekim podacima, razlikuje se sterilizirajući i funkcionalni imunitet. Sterilizirajući imunitet znači da osoba koja je cijepljena više nikoga ne može zaraziti. Prve analize cjepiva Pfizer iz Izraela pokazuju da oni koji su primili dvije doze cjepiva imaju 92 posto manji rizik da zaraze druge. Tako se barem za ovo cjepivo može reći da razvija prilično visok sterilizirajući imunitet protiv najčešćih varijanti virusa. Još uvijek nema pouzdanih podataka za sva cjepiva, ali vjerojatno su i kod drugih slične vrijednosti. S druge strane, dokazano je da funkcionalni imunitet jamče sve cjepiva – sprečavaju ili smanjuju rizik od teških simptoma te skraćuju razdoblje bolesti. Bez obzira na to jeste li cijepljeni protiv covida-19 ili ne, iste stvari koje su vas mogle izložiti riziku bolesti na početku pandemije – preblizu drugim ljudima i nenošenje maski – mogu i sada predstavljati rizik od razvoja covida-19.

Blagi simptomi su vjerojatniji

Mnogi ljudi koji se inficiraju koronom nakon što su cijepljeni imat će samo blage simptome i oporavit će se kod kuće. Američki podaci pokazuju da samo oko 0,004 posto cijepljenih kad se zaraze koronavirusom zahtijeva hospitalizaciju, a još manji postotak njih je umro. Rizik od težih simptoma ipak je veći ako imate oslabljen imunosni sustav, stariji ste od 65 godina, imate stanja poput visokog krvnog tlaka ili dijabetesa ili imate prekomjernu težinu. Čak trećina cijepljenih pacijenata s korona infekcijom uopće nema simptome, navodi Američko liječničko udruženje. “Ključna stvar je da su cjepiva još uvijek vrlo dobra u sprječavanju hospitalizacije i teških bolesti i smrti”, kaže dr. Long. Više o temi pročitajte klikom OVDJE.

Izvor zivim.gloria.hr

Objava Cijepljeni ste s obje doze? Evo što možete očekivati ako dobijete koronu pojavila se prvi puta na Portal Priznajem.