SRBIJA GORI! Tri grada u Srbiji u CRVENOM – izmereno čak 38 stepeni! SUTRA TOTALNI OBRT, TEMPERATURA PADA ZA 15 STEPENI BUKVALNO PREKO NOĆI

Extra

U 16 časova u više gradova u Srbiji temperature su danas iznosile 38 i 37 stepeni, a samo je na Kopaoniku bilo sveže, znatno ispod 30, i izmerena su tek 23 stepena.

Kako je naveo RHMZ, 38 stepeni je bilo u Beogradu, Loznici, Kikindi, Valjevu, Kraljevu, Velikom Gradištu, B. Karlovcu i Negotinu, dok je 37 stepeni izmereno u Novom Sadu, Zrenjaninu, Sremskoj Mitrovici, Kragujevcu, Nišu i još nekim gradovima.

RHMZ je najavio da se u narednih sat vremena u zapadnim i jugozapadnim krajevima uz promenljivu oblačnost ponegde kratkotrajna kiša ponegde praćena grmljavinom.

Osim toga, Republički hidrometeorološki zavod Srbije je najavio da se zahlađenje za 8 do 10 °C uz promenljivu oblačnost, ponegde sa kišom, pljuskovima i grmljavinom očkuje sutra, 17. avgusta.ž

Zahlađenje će ujutro i pre podne zahvatiti severne i zapadne krajeve, do kraja dana proširiće se na veći deo zemlje.

Veoma toplo vreme zadržaće se samo na jugu, jugoistoku i istoku Srbije. Do petka dnevna temperatura biće u granicama proseka, u većini mesta od 26 do 29 °C, zatim u postepenom porastu.

Upozorenje Hitne pomoći
Dr Radmila Šehić, specijalista opšte medicine u Zavodu za hitnu medicinsku pomo kaže da će ovu promenu vremena koja svakako najpre osetiti hronični bolesnici, i to posebno oni koji imaju problem sa krvnim pritiskom.

– Osobe sa krvnim pritiskom osetiće ovu promenu zbog oscilacije krvnog pritiska. Pad vazdušnog pritiska izaziva skok pritiska i pored terapije pacijenta. Zdrav organizam može ovo lako da pregura, kao i sve promene do sada, uz blaže tegobe. Zdravi i mladi mogu osetiti simptome kao što glavobolja, razdražljivost, vrtoglavica, osećaj slabosti, lupanje srca, osećaj preskakanja, gubitak motivacije, i nevoljnost da budu aktivni kao inače, ali to nije ništa alarmantno – rekla je dr Šehić, dodavši da je važno dati vremena organizmu da se prilagodi promenama i da se nikako ne treba forsirati.

Izvor: Srbijadanas.com