Stiže neviđeni cjenovni udar! Evo što će sve Hrvati plaćati više, ovo se ne pamti već 10 godina

Extra

Nakon rekordnog rasta proizvođačkih cijena u rujnu od 12,1 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine, može se očekivati samo nastavak povećanja potrošačkih cijena i ubrzavanje inflacije prema kraju godine. Najveći rast u prošlom mjesecu zabilježen je otkako se u Hrvatskoj prate ti podaci, od početka 2011. godine. Rujanski rast od 12,1 posto srušio je dotadašnji, kolovoški rekord, kad su proizvođačke cijene rasle 9,3 posto, piše Novi list.

Proizvođačke cijene rastu posljednjih šest mjeseci, a s određenom odgodom prati ih i rast cijena u dućanima. U odnosu na prethodni mjesec, odnosno na kolovoz ove godine, proizvođačke cijene porasle su, prema podacima Državnog zavoda za statistiku, za 2,2 posto. Koliko je ubrzani rast potrošačkih cijena ubrzao inflaciju pokazat će objava statističkog zavoda sredinom ovog mjeseca.

U prosječnom rastu cijena najveći je doprinos i dalje poskupljenje u sektoru energije. Novi list piše da je za očekivati kako će se to sljedećih mjeseci samo prelijevati na druge sektore i na cijene u dućanima. Analiza je pokazala da su na inozemnom tržištu proizvođačke cijene u odnosu na prošlogodišnji rujan rasle 10,1 posto, dok je na domaćem tržištu taj rast i veći od 13,7 posto.

Rast u sektoru energije

Na domaćem tržištu su cijene proizvodnje energije u rujnu u odnosu na kolovoz porasle za čak 9,4 posto. Proizvođačke cijene energije u rujnu ove godine porasle su za čak 42,4 posto u odnosu na rujan prošle godine. Rast je vrtoglav kad se iz sektora energije izvadi rudarstvo. U rujnu su u odnosu na kolovoz u toj djelatnosti cijene veće za čak 40,3 posto, a na godišnjoj razini stopa rasta je čak 217 posto. Na taj rast najviše je utjecalo povećanje cijena, a u području vađenja sirove nafte i prirodnog plina godišnji rast je čak 490 posto.

U prerađivačkoj industriji cijene su u rujnu ove godine bile veće za 7,9 posto u odnosu na isti mjesec 2020. godine, a i taj je prosječni rast najviše pogurao rast cijena u proizvodnji rafiniranih naftnih derivata, i to za čak 56 posto. Za očekivati je da će sljedećih mjeseci inflacija u Hrvatskoj nastaviti ubrzavati, a u kolovozu je, prema podacima DZS-a, već premašila tri posto, piše Novi list.

 

Objava Stiže neviđeni cjenovni udar! Evo što će sve Hrvati plaćati više, ovo se ne pamti već 10 godina pojavila se prvi puta na Portal Priznajem.