ŠTO STOJI IZA VELIKOG POVLAČENJA PROIZVODA S POLICA TRGOVINA? “Samo je jedan izvor kontaminacije…”

Extra

Tomislav Kiš iz Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane komentirao je za N1 televiziju stanje na tržištu vezano za povlačenje velikog broja proizvoda posljednih tjedana.

“Dobro je znati da je jedan izvor ovog velikog broja povlačenja. Jedna je velika pošiljka stigla u EU, a bila je kontaminirana etilen oksidom. Trag vodi do dobavljača u Turskoj”, kaže Kiš dodajući da se za kontaminiranu pošiljku najprije saznalo u Španjolskoj koja je potom obavijestila i ostale članice. Prema njegovim riječima na razini EU-a je nakon toga dogovoreno da se “ide maksimalno strogo”.

Prema njegovim riječima etilen oksid je u EU-u zabranjen zbog štetnih, moguće i kancerogenih svojstava.

“On se koristi kao dezinficijens i za čišćenje postrojenja. To su neke minimalne količine i kompletna ta pošiljka je povučena. Sad se s tržišta povlači i ono što je došlo na tržište temeljem sljedivosti. Svaki proizvođač je dužan moći pratiti svoje sirovine i proizvode i temeljem toga se onda sve to povlači”, govori Kiš. Objašnjava i da je etilen oksid aditiv koji se koristi za zgušnjavanje.

“Ovo što se povlači sada povlači se temeljem sljedivosti, ne zbog testiranja. Proizvođači sami povlače svoje proizvode”, govori. Na pitanje možemo li biti sigurni da će proizvođači zaista povući sve kontaminirane proizvode, kaže: “Možemo biti sigurni jer oni su odgovorni za stanje svoje hrane na tržištu, ali tu je i Državni inspektorat da bismo bili potpuno sigurni.”

“Na prvi pogled izgleda da je ovo veći incident, ali ne, ovo je situacija u kojoj sustav pokazuje svoj smisao. Ovo se ne može potpuno izbjeći, dogodit će se opet, ali bitno je da se trenutno i iz predostrožnosti sve povuče. I to se upravo radi”, kaže Kiš.

Što napraviti kada kupci naiđu na sumnjive proizvode s istaknutim datumima na policama dućana, on kaže da “proizvođači nisu krivi”.

“Oni su poduzeli mjere i reagirali čim su saznali za moguću opasnost. Sumnje na prepakiranje i lažiranje datuma više nisu incidenti, to je svjesno i predviđene su sankcije. U slučaju da se nešto nađe, to nije dopušteno ni zakonski ispravno i novi Zakon je pooštrio kazne za to. To više nije incident, to je prevara.”

Objava ŠTO STOJI IZA VELIKOG POVLAČENJA PROIZVODA S POLICA TRGOVINA? “Samo je jedan izvor kontaminacije…” pojavila se prvi puta na Portal Priznajem.