STOŽER PRIJETI ZATVARANJEM: “Opet će sve zatvoriti. Vratit će se sve na staro”

Extra

Iako kasnije od planiranog, Hrvatska je ipak uspjela cjepivom protiv koronavirusa cijepiti nešto više od 50 posto odraslog stanovništva. I dalje je to daleko od potrebne procijepljenosti da bi se moglo reći kako ćemo imati bezbrižnu jesen i hladnije mjesece.

Također, već treći dan bilježimo oko 500 novozaraženih, a čak dvije županije bilježe više od sto novih slučajeva. Zbog nedavnog blagdana Velike Gospe i održanoj Alci u Sinju, trenutno se najzaraznijom županijom smatra Splitsko-dalmatinska.

Cetinska krajina tako 11 dana od održavanja najvećeg događaja u tom kraju bilježi znatan porast u broju novih slučajeva zaraze koronavirusom. Uspoređujući brojke od tjedna prije, u Sinju je tri puta više zaraženih.

Bulj o porastu novozaraženih i Sinjskoj Alci

“Sve su manifestacije održane u skladu s propisima. Razloge možemo naći možda što je bilo zatvoreno pa su mladi odlazili iza pola noći u Livno, u Posušje. Tamo po cijele noći se zabavljali i ja opravdajen ovaj put mlade.

Govoriti samo o Sinju kao uzroku nečega i Sinjsku Alku kako smo mi krivi za Zagreb, za Španjolsku. Možda se sada i lockdown u Novi Zeland uvodi zbog sinjske Alke”, rekao je sinjski gradonačelnik Miro Bulj za RTL Danas.

Bulj je dodao kako se pojedine gužve nigdje ne spominju i ne kritiziraju.

Bez maski u zračnim lukama

Dobar primjer je gužva zabilježena u zračnoj luci Split u srijedu navečer, kojom su se kretali putnici bez ikakvog razmaka, a brojni nisu imali ni maske.

“Zahvaljujemo što ste nam ukazali na nekoliko pojedinačnih slučajeva nepoštivanja epidemiološkim mjera. Uvjereni smo kako ste i Vi svjesni da su u okolnostima u kojima Zračna luka Split ostvaruje dnevni promet od 15-20 tisuća putnika neizbježni i primjeri nepridržavanja epidemioloških mjera, no to nikako ne znači da se radi o pravilu, nego o iznimci”, poručili su iz zračne luke Split, prenosi Danas.hr

Iznimka nije niti zračna luka u Zagrebu, gdje osim putnica, maske ne nose niti zaposlenici iste.

“Provedba mjera redovito se prati i svakih 15 minuta objavljuju se audio poruke/preporuke o nužnim epidemiološkim mjerama. Isto se provodi putem različitih vizuala (postera, naljepnica, video poruka) koji su postavljeni po cijelom putničkom terminalu”, odgovorili su iz zagrebačke zračne luke.

‘Opet će sve biti zatvoreno…’

Slična je situacija i na trajektima te u pojedinim trgovinama, ali i javnom gradskom prijevozu, posebno tramvajima. O ovom zadnjem svjedoče i brojni građani.

“Ima ih dosta bez maski”, rekla je Ana iz Zagreba, dodajući kako se ona od osoba koje ne nose maske makne.

“Što da ja njima radim? Ništa. Ne mogu ja ništa njima reći”, rekao je Josip o nenošenju maski u tramvaju.

“Opet će sve biti zatvoreno. Vratit će se sve na staro”, dodala je Ivona, pritom ne misleći na povratak u život prije pandemije, već na povratak u lockdown, koji, vjerujemo, nikome ne treba.

Objava STOŽER PRIJETI ZATVARANJEM: “Opet će sve zatvoriti. Vratit će se sve na staro” pojavila se prvi puta na Portal Priznajem.