Zašto od talibana bježe uglavnom muškarci, a ne žene?

Extra

MEĐU Afganistancima koji bježe pred talibanima, barem kako je razvidno na fotografijama, uglavnom nema žena, djece ili starijih. Većinom su to muškarci.

Jučer su se medijima i društvenim mrežama proširile snimke i fotografije nastale na aerodromu u Kabulu, koje prikazuju ljude koji žele pobjeći pred talibanima.

Na tim snimkama uglavnom nema žena. Gdje su one?

Pitanje je to koje smo postavili Vedranu Obućini, politologu specijaliziranom za Bliski istok i studije odnosa politike i religije.

Obućina: Talibani ucjenjuju muškarce

“Da, postoji taj fenomen kad mladi, neoženjeni ljudi idu i bježe prema zapadu ili gdje god, neki u Indiju, Pakistan… To su oni koje je familija poslala da se spase i da u nekom trenutku budu spremni financijski pomoći. Što se tiče žena ili starijih ljudi, njima ne prijeti toliko opasnost po život, njima je ugrožena sloboda, ali ne i život u tolikoj mjeri”, rekao je Obućina.

“Žene mogu biti zatvorene ili ne bi smjele izlaziti van, ali mladići su ti koji bivaju ucjenjivani. Dakle, ako ne žele pristupiti talibanskim borbenim formacijama, prijetila bi im smrt. To je čest slučaj”, dodaje.

Kaže da je to posebno izraženo kod imućnijih obitelji.

“Vidio sam dokumente, talibani prijete da će ubiti mladiće ako im se ne priključe

“Ti mladići dobiju pisma od talibana da im se priključe, a ako neće, njihov život je na kocki, dakle pokušat će ih ubiti. Osobno znam za slučajeve jer sam prevodio za sud u Hrvatskoj, vidio sam dokumente koji su potpisani od strane talibana. To je pravi dokument, oni imaju čak žigove. I tu piše da će ubiti te mladiće ako im ne pristupe. Zato puno mladića bježi, jer alternativa je da se priključe talibanima. No, sad će to morati učiniti puno njih kako bi se spasili”, objasnio je.

Teza da su među migrantima i onima koji bježe od sukoba samo muškarci kojima je cilj u Europi iskorijeniti kršćanstvo često se čuje u Europi, pa i u Hrvatskoj.

“Demografske promjene su samo stvar imigracijske politike i odluka koje su donijele europske vlade. Nisam baš vidio da ti migranti nešto diktiraju, da osnivaju stranke ili za nešto lobiraju”, zaključio je politolog Vedran Obućina.

Vidmarović: Veranje po zrakoplovima je riskantan poduhvat

Kontaktirali smo i vanjskopolitičkog analitičara Branimira Vidmarovića. Iznijeli smo mu mišljenje Obućine za koje je on rekao kako vjeruje da je tu problem dobro detektiran, prenosi index.hr

“Afganistan je dobno vrlo mlada populacija sa izuzetno pravilnom demografskom piramidom. Ako pretpostavimo da je među onima koji su bježali određeni postotak mladih osoba do, naprimjer, 24-25 godina, sasvim je moguće da se još nisu stigli oženiti i stvoriti pravu obitelj”, objasnio je Vidmarović, dodajući kako je “Afganistan zemlja velike nejednakosti u proporciji muškaraca i žena”, odnosno da je “muškaraca statistički znatno više nego žena”.

“Veranje po zrakoplovima i helikopterima je fizički izuzetno naporan i riskantan poduhvat. Žene i djeca to jednostavno ne mogu. Kao što znamo iz europske migrantske krize, brojni muškarci su ostavljali ženu i djecu u kampovima susjednih zemalja (poput Turske) da bi se samostalno odvažili na put u Europu s ciljem da onda prebace i ostatak obitelji. Iz istog razloga, provući se nekamo ilegalno je puno jednostavnije kada si sam. Pogotovo na teškim terenima i pod okriljem noći”, zaključio je Vidmarović.

Objava Zašto od talibana bježe uglavnom muškarci, a ne žene? pojavila se prvi puta na Portal Priznajem.