SVI DETALJI O COVID POTVRDAMA: Stožer objavio tko će ih morati imati, i za što sve

Extra

Nacionalni stožera civilne zaštite u 12 sati je objavio detalje o široj upotrebi covid potvrda, koja kreće od idućeg tjedna. Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak ranije je najavio da će se covid potvrde u javnom i državnom sektoru primjenjivati od utorka, 16. studenoga.

Zaposlenici u javnom sektoru, i svi građani koji trebaju njihove usluge, dokaz o preboljenju, cijepljenju ili negativan test trebat će imati od utorka.

Na početku presice izneseni su najnoviji podaci o pandemiji. U posljednja 24 sata zabilježeno je 6.449 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 39.846.

Među njima je 2.086 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 251 pacijent. Preminulo je 53 osoba. Cijepljeno je 49,51% ukupnog stanovništva, odnosno 59,20% odraslog stanovništva.

Zaključno s 11.11.2021 2.009.038 osoba cijepljeno je barem jednom dozom, a od njih je cijepljenje završeno za 1.845.345 osoba ( 1.711.702 osoba cijepljeno s dvije doze te 133.643 osoba cijepljeno cjepivom Jannsen), što čini 54,55% odraslog stanovništva.

Po 14-dnevnoj stopi incidencije Hrvatska je na 25. mjestu. Najnižu incidenciju imaju Španjolska i Malta, a najvišu Slovenija i Estonija. Današnji udio pozitivnih je 42,8 posto od svih testiranih.

Među 53 umrlih, 14 osoba je bilo cijepljenih s dvije doze, jedna s tri, a jedna s jednom dozom‘, rečeno je na početku konferencije. Od mlađih preminulih nije tko bio cijepljen.

Vili Beroš je rekao:

– Iznimno su visoki bojevi i stanje je zabrinjavajuće. To i je razlog uvođenja novih mjera, tj. obaveznog testiranja koje je sada prošireno na sve javne službe. Tako smanjujemo mogućnost virusu da se šiti i mutira. Da je tome tako svjedoče i dosadašnja iskustva. Slična mjera je na snazi od 4. listopada kad je detektirano puno ljudi koji su bili pozitivni a to nisu znali. Nova mjera ne limitira nego povećava ljudske slobode jer omogućuje posjete starijih i teško bolesnih osoba.

Jure Sertić iz AKD-a je uspostavio sustav covid-potvrda, kako on kaže, koji je robustran i siguran. Uključene su 42 države, a sustav je napravljen po najjačim tehničkim i sigurnosnim standardima. 2.799.799 potvrda je dosad izdano.

– Aplikacija CovidGO dostupna je građanima i služi da građani pohrane svoje podatke i službama da iste mogu provjeriti.

– Sustav je napravljen prema smjernicama EU. Sustav je kompleksan u pozadini, no sama aplikacija je jednostavna za korištenje. Osnova za izdavanje covid-potvrda su njihove zdravstvene informacije u vezi preboljenja ili cijepljenja. Prilikom novog statusa, osobe trebaju zatražiti novu covid-potvrdu.

– Sva testna mjesta mogu izdati i covid-potvrdu, kao i punktovi HZZO-a. S obzirom na nove mjere i povećan proj korisnika, otvorili smo novih 6500 ustanova koje će isto tako moći izdati potvrdu. Radi se o ordinacijama opće prakse, pedijatara i stomatologa.

– Apeliramo na građane i cijepne i testne punktove – za svaku promjena statusa osoba u smislu dodatnog cijepljenja ili preboljenja, potrebno je izvaditi novu povrdu. Potvrda se neće automatski sama ažutrirati već treba izvaditi novu na e-građanin ili na mjestu za izdavanje potvrde.

– Prilikom kontrole obavezno se moraju kontrolirati i identifikacijski dokumenti osobe.Falsificiranje potvrda je kazneno djelo.

Božinović je potvrdio da je Stožer donio odluku obaveznog testiranja svih zaposlenika javnog sektora, te da odluka stupa na snagu u utorak 16. listopada.

– Uvodi se sigurnosna mjera testiranja prilikom dolaska na posao javnih ustanova i organizacija čiji je osnivač RH. Odluka stupa na snagu u utorak kako bi se svi stigli pripremiti.

Svi će se morati testirati najmanje dvaput tjedno. Oni na koje se odnosi odluka, moći će se testirati na 6407 testnih mjesta, a popis mjesta je na službenim stranicama HZJZ-a. Mjera se uvodi iz epidemioloških razloga, a covid potvrda je dokaz da je osoba cijepljenja, negativna ili preboljela.

– EU digitalna potvrda je dokaz da je osoba testirana, negativna, preboljela ili cijepljena. Oni koji odbiju pokazati covid-potvrdu ili odbiju testiranje, neće moći ući u prostorije. Također, ista odluka odnosi se na sve stranke koje tu dolaze

– Covid potvrde bit će potrebne za sve zaposlenike,ali i za građane koji dolaze u državne i javne službe, među kojima su i škole. No ne i vrtići. Što se tiče studenata, odluka o covid potvrdama donijet će se na razini svakog pojedinog fakulteta.

– Odluka uvodi obvezno testiranje i za državno javno sektor, ali je izdana ista preporuka i za ostale poslodavce koji mogu testirati zaposlenike i one koji dolaze u njihove prostorije. To će značiti određeni trošak za poslodavce, ali zdravlje nema cijenu.

– Ovo odluka se ne odnosi na studente, učenike, na osobe mlađe od 16 godina, na osobe koje dovode dijete ili učenika u školu ili vrtić, osobe koje prate osobu koja se ne može brinuti za sebe, na osobe koje u područje HZZO-a dolaze podići svoju covid potvrdu, na korisnike poštanskih usluga koji moraju preuzeti pošiljke čije bi nepreuzimanje imalo pravne posljedice, na osobe koje imaju kontraindikaciju na cjepivo

Objava SVI DETALJI O COVID POTVRDAMA: Stožer objavio tko će ih morati imati, i za što sve pojavila se prvi puta na Portal Priznajem.