STIŽE NOVI VAL – ALI NE KORONE, NEGO POSKUPLJENJA: Cijene mesa lete u nebo!

Extra

Proizvodnja mesa, odnosno njegova distribucija do krajnjeg korisnika sve je skuplja, što se može zaključiti iz poskupljenja začina, aditiva, materijala za pakiranje i slično.

Kilogram svinjskog buta lani se mogao naći po cijenama od 40 kuna, a na akcijama bi se mogao uhvatiti i po malo više od 20 kuna. Sada kilogram buta ide i to 70 kuna, u što su se reporteri RTL-a uvjerili u obilasku pultova dućana. Na akcijama ga ima i po malo manje od 40 kuna.

– Cijene mesa na burzama bile su stabilne zbog tržišnih viškova, pa nije dolazilo niti do poskupljenja cijene mesa u veleprodaji, što dugoročno nije održiva situacija ni za stočare, ni za mesoprerađivačku industriju, komentirali su iz Pivac grupacije za portal RTL-a.

Iz Pivac grupacije napominju da na poskupljenje mesa utječu i poskupljenje energenata, veći trošak radne snage, zaštitne opreme, sredstava za higijenu i sanitaciju. Sve ovo, tvrde, poskupjelo je meso do deset posto.

Uspoređujući svoje aktualne cijene u odnosu na prošlogodišnje iz Pivca su pojasnili: “Trenutno je aktualna ponuda mesa za sušenje i vidimo da cijena klasične svinjske polovice iznosi 16,90 knuna po kilogramu, identično kao i lani, dok je cijena čvrstog masnog tkiva za topljenje trenutačno 12,90 kuna po kilogramu, što je kunu skuplje nego lani. Nadalje, akcijska cijena svinjskog buta bez kosti trenutno je 21,90 kuna po kilogramu, isto kao i prije godinu dana, a i kranjske kobasice imaju istu cijenu kao lani, akcijska cijena iznosi 36,90 kuna po kilogramu, isto kao i prošle godine u ovo vrijeme.”

Neki proizvodi su, tvrde, člak i pojeftinili, poput dalmatinske šunke i čvaraka u rinfuzi. O daljnjem formiranju cijena iz Pivca kažu da u narednim mjesecima predviđaju val poskupljenja svježeg mesa na razini cijele mesne industrije.

– Teško je predvidjeti razmjere jer na cijenu finalnog proizvoda utječe niz vanjskih okolnosti, ističu iz grupacije Pivac.

Treba napomenuti da je svinjsko medso na tržištu već poskupjelo, ali u pitanju je blagi rast cijena, koji, čini se, tek najavljuje veća poskupljenja. Posljedica je to poskupljenja stočne hrane, čija je cijena drastično išla gore, od 50 do čak 80 posto.

 

Objava STIŽE NOVI VAL – ALI NE KORONE, NEGO POSKUPLJENJA: Cijene mesa lete u nebo! pojavila se prvi puta na Portal Priznajem.