Talibani o budućoj državi: Žene smiju izbivati tri dana same, a glazba će biti zabranjena

Extra

Želimo graditi budućnost i zaboraviti ono što se dogodilo u prošlosti, rekao je glasnogovornik talibana Zabihullah Mujahid u intervjuu za The New York Times. Već i ovaj istup potvrđuje da su talibani drukčiji od onih prije 20 godina koji se u pravilu nisu obazirali na ono što pišu međunarodni mediji. Niti se trudili razgovarati s njima.

Mujahid je na konferenciji za novinare, kako prenosi NBC News, otišao i korak dalje: “Naša je nacija muslimanska nacija, prije 20 godina ili sada. Ali što se tiče iskustva, zrelosti, vizije, među nama postoji golema razlika u odnosu na prije 20 godina”.

Kad je riječ o pravima žena, talibanski glasnogovornik tumači: “Ako idu u školu, ured, na sveučilište ili u bolnicu, ne treba im mahram”.

“Trebamo obrazovane”

NYT tumači da je mahram pratnja koju žena treba kad napušta kuću, a to je muškarac iz obitelji. No, u slučaju da iz kuće izbivaju dulje od tri dana, tada je nužan mahram, navodi Mujahid. I tvrdi da talibani ne zabranjuju izlazak iz zemlje osobama koje imaju za to potrebne dokumente.

“Rekli smo da ljudima koji nemaju uredne dokumente nije dopušteno ići”, rekao je. “Trebaju im putovnice i vize za zemlje u koje odlaze, a zatim mogu otići zračnim putem. Ako su njihovi dokumenti valjani, nećemo ih pitati što su radili prije.”

I potvrdio da su zabrinuti zbog odljeva mozgova. “Oni (zapadnjaci) se ne bi trebali miješati u zbivanja u našoj zemlji i oduzimati nam ljudske resurse: liječnike, profesore i druge ljude koji su nam ovdje potrebni. U Americi bi mogli postati samo perači posuđa ili kuhari. To nije humano”, zaključio je.

Uvjeren je da postoji prostor za suradnju talibana i međunarodne zajednice na pitanjima borbe protiv terorizma, iskorjenjivanja proizvodnje opijuma i zaustavlja migrantskih tokova iz Afganistana, prenosi jutarnji list

Bez glazbe u javnosti

Ali, potvrdio je da vjerojatno neće biti glazbe u javnosti u državi kojom će upravljati. “Muzika je zabranjena u islamu, ali se nadamo da ćemo moći uvjeriti narod da ne čini takve stvari, umjesto da ih prisiljavamo.”

Na konferenciji za novinare još je jednom potvrdio da vrata neće biti otvorena terorističkim skupinama i poručio: “S našeg ozemlja neće vam se nanijeti šteta”. Najavio je da će jamčiti sigurnost ambasadama i međunarodnim agencijama. “Neće biti zle krvi”, rekao je. Medijima je obećao da će smjeti kritizirati njihov rad.

A onda je za NBC izjavio kako nema dokaza da je Osama bin Laden organizirao napade na SAD 11. rujna 2001. te da je SAD iskoristio tu tezu za napad na Afganistan.

Objava Talibani o budućoj državi: Žene smiju izbivati tri dana same, a glazba će biti zabranjena pojavila se prvi puta na Portal Priznajem.