Talibani pozvali Angelu Merkel u posjet: “ONA IMA POSEBNO MJESTO U NAŠOJ DRŽAVI”

Extra

Glasnogovornik talibanskog pokreta Zabihullah Mujahid govorio je za njemački Bild te je rekao da Angela Merkel ima posebno mjesto u Afganistanu prilikom čega je pozvao njemačku kancelarku u posjetu.

Mujahid je poručio kako talibani žele napraviti potpuno sigurno okruženje u Afganistanu u kojem će se svi svjetski lideri osjećati ugodno.

“Želimo napraviti potpuno moćno i sigurno okruženje u Afganistanu koje će prihvatiti sve zemlje svijeta i u koje će svi svjetski lideri vjerovati. Njemački zvaničnici bi trebali doći u posjetu našoj zemlji, a za Angelu Merkel imamo posebno mjesto”, rekao je Mujahid.

Naglasio je kako su jaki odnosi s Njemačkom od izuzetne važnosti za Afganistan.

“Mi, prije svega, želimo dobre odnose s Njemačkom. Islamski Emirat bit će vlada svih Afganistanaca i želimo da Njemačka ima najbolji mogući diplomatski odnos s našom novom vladom”, ističe Mujahid.

Poručio je kako je Njemačka naročito potrebna Afganistanu u zdravstvenom sektoru koji je ugrožen kako pandemijom tako i ratnim dešavanjima.

“Želimo da nam Njemačka pomogne u humanitarnom sektoru. Potrebni su nam i u zdravstvenom sektoru, trebaju nam i u sektoru obrazovanja i infrastrukture”, poručio je glasnogovornik.

Iako Berlin još uvijek nije priznao novu talibansku vladu, Njemačka je izrazila spremnost pružiti humanitarnu pomoć Afganistanu.

Objava Talibani pozvali Angelu Merkel u posjet: “ONA IMA POSEBNO MJESTO U NAŠOJ DRŽAVI” pojavila se prvi puta na Portal Priznajem.