INSAJDER RAZOTKRIO ZELENE POLITIKE: “TZV. ETIČKA ULAGANJA NEMAJU NIKAKAV UTJECAJ NA OKOLIŠ, KLIMU, NI DRUŠTVENA PITANJA”

Extra

Bivši direktor odjela održivog ulaganja u BlackRocku, najvećoj svjetskoj tvrtki za upravljanje ulaganjima, upozorio je kako etičko ulaganje “nema nikakvog utjecaja” na okoliš i društvena pitanja, piše Telegraph.

Tariq Fancy, koji je do 2019. godine bio direktor investicijskog odjela za održive financije u BlackRocku, rekao je da je privatni sektor pronašao način kako uvjeriti javnost da može pomoći u rješavanju klimatske krize, unatoč tome što njihovi proizvodi imaju zapravo zanemariv utjecaj na okoliš.

– Radio sam u najvećoj svjetskoj tvrtki za upravljanje ulaganjima u povijesti i mogu vam s reći da velika većina onoga što govore zapravo ne stoji, rekao je u razgovoru za BBC Radio 4, kako je prenio Telegraph.

– Velika većina proizvoda koje prodaju ima malo do ništa dokazanog utjecanja na društvena pitanja i pitanja okoliša koja vole spominjati pri svom oglašavanju, dodao je.

Njegov komentar dolazi u trenutku kada tvrtke sve češće pokušavaju uvjeriti javnost da su njihovi proizvodi etički i ekološki prihvatljivi.

Ovakav zaokret potaknut je najviše velikim poticajima vlada koje se okreću zelenim politikama.

Gospodin Fancy kritizirao je Wall Street s kojega, kako kaže, neprekidno samo ‘blebeću’ o održivosti u kontekstu borbe protiv klimatskih promjena te je podsjetio da eksperti na tom polju upozoravaju da bi vlade zapravo trebale donositi reforme kako bi ta borba bila moguća.

– Moramo prestati na stvari gledati na način da tržištima ne treba vlada koja će se na neki način postaviti kao sudac. To je nelogično kao što bi bilo nelogično da u nekom sportu nisu potrebni suci jer će igrači sami suditi, rekao je.

– U cijeloj ekonomiji i na financijskim tržištima previše kapitala ide prema tvrtkama koje rade stvari koje nisu u javnom interesu, ustvrdio je.

Iz BlackRocka, kompanije koja se voli hvaliti svojim aktivističkim ulaganjem, odnosno poticanjem firmi u kojima ima udjele da vode više brige o zaštiti okoliša, klimatskoj neutralnosti i sl., (iako ima udjele i u velikim zagađivačima, poput elektrana na ugljen), zasad nisu komentirali navode svog nekadašnjeg zaposlenika.

Objava INSAJDER RAZOTKRIO ZELENE POLITIKE: “TZV. ETIČKA ULAGANJA NEMAJU NIKAKAV UTJECAJ NA OKOLIŠ, KLIMU, NI DRUŠTVENA PITANJA” pojavila se prvi puta na Portal Priznajem.