“TO JE PUZAJUĆI DRŽAVNI UDAR, TO JE NEDOPUSTIVO!” PLENKOVIĆ POBJESNIO ZBOG MILANOVIĆA

Extra Info

Premijer Andrej Plenković nazvao je puzajućim državnom udarom ponašanje predsjednika Republike Zorana Milanović koji je danas zapovjedio načelniku Glavnog stožera Robertu Hranju da ne dopusti ministru Mariju Banožiću obraćanje na prisezi ročnika u vojarni u Požegi.

Ocijenio je da je nedopuštanje ministru obarane na prisezi vojnika da govori “nešto bez presedana”.

“Prvo, nisam ništa od toga vidio, a ono što sam kratko vidio, vidio sam nedopustivo ponašanje predsjednika. Ovo se može nazvati puzajućim državnim udarom. Očito je da se to jugo preselilo u Slavoniju. Takvo egzaltirano ponašanje od strane predsjednika je nedopustivo. Imate predsjednika koji je kršio zakon o sudovima predlaganjem kandidatkinje. Danas krši zakon o obrani, kojeg je izmijenio Hrvatski sabor dok je on bio na čelu SDP-a. Treće, imate predsjednika koji ne čestita dan državnosti narodu.

To su tri primjera nezakonitog ponašanja predsjednika. Mi smo usuglasili podržati Vijeće za obranu i nacionalnu sigurnost. Otvorit ćemo te teme tamo. Stavit ćemo u funkciju normalno funkcioniranje države. On je danas osnažio položaj ministra obrane, Banožić je danas jači ministar nego jučer. On će biti ministar sve dok ova vlada ima većinu”, rekao je Plenković.

“Nije ovo prepirka, ovo je nezakonito ponašanje. Upozoravam TV kuće da te lažne teze o prepirki miču iz etera. Ako se netko ponaša nezakonito i da minstru oduzme pravo govora na prisezi, to je nečuveno. Je li to privatiziranje vojske? Kakvo je to ponašanje”, upitao je Plenković.

Hrvatska vojska u mandatu moje prve i druge vlade ima kontinuirano veći proračun, vraćamo vojsku u Vukovar, Pulu, Varaždin… HDZ je taj koji će HRZ-u osigurati takvu sposobnost da će narednih 40 godina odvraćati bilo koga kome padne na pamet da ima pretenzije prema našem teritoriju. Sedam milijardi je proračun MORH-a. Pogledajte malo što smo predložili. Naša pozicija je respekt prema vojsci. Nije vlada ta koja generira konflikt”, tvrdi Plenković.

“Moram vidjeti što je s Hranjem bilo. Nije Hranj tamo imenovan samo stavom predsjednika, već i stavom vlade”, rekao je premijer.

Ministar obrane Mario Banožić zatražio je u petak smjenu načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Roberta Hranja zbog nepoštivanja Zakona o obrani i jer mu je zabranjeno obraćanje na prisegi 32. naraštaja ročnika u Požegi.

Predsjednik Zoran Milanović potvrdio je da je on zapovjedio načelniku Glavnog stožera Robertu Hranju da ne dopusti ministru Banožiću obraćanje na svečanoj prisezi ročnika u Požegi.

 

Objava “TO JE PUZAJUĆI DRŽAVNI UDAR, TO JE NEDOPUSTIVO!” PLENKOVIĆ POBJESNIO ZBOG MILANOVIĆA pojavila se prvi puta na Portal Priznajem.