Trideseta obljetnica Bitke za Vukovar i osnivanja 204. vukovarske brigade

Extra

 

Od 17. do 18. rujna 2021., u Vukovaru je obilježena 30. obljetnica Bitke za Vukovar i 30 godina od osnutka 204. vukovarske brigade ZNG-a.

U sklopu obilježavanja „Bitke za Vukovar“ i formiranja legendarne 204. vukovarske brigade ZNG-a, upriličen je prigodni svečani program na kojem su nazočili sudionici obrane Vukovara i najviši državni dužnosnici.

Prvotno je, u petak 17. rujna 2021. godine, obilježen dovršetak projekta izgradnje, uređenja i opremanja vukovarske vojarne „204. brigade HV-a” i dolazak Inženjerijske bojne Gardijske oklopno-mehanizirane brigade u Vukovar, čija je uloga provedba inženjerijske potpore postrojbama i potpora civilnim institucijama u slučajevima prirodnih i tehničko-tehnoloških nesreća. U projekt je sveukupno uloženo 50,3 milijuna kuna.

“Sretan sam što Inženjerijska bojna u Vukovar dolazi u vrijeme kada obilježavamo 30. obljetnicu Bitke za Vukovar, dana u kojima se branio grad heroj i naša Hrvatska. Naša je obveza da se Vukovaru odužimo i da svaki dan i svaki naš potez bude usmjeren ka sigurnijem životu Vukovaraca i svih građana naše domovine. Vjerujem da će neraskidiva veza Vukovara i Hrvatske vojske biti zalog upravo takve, sigurnije budućnosti i uspješne, pobjedničke Hrvatske!”, izjavio je izaslanik predsjednika Vlade i ministar obrane Mario Banožić, javljaju iz MORH-a.

Okupljenima se obratio i zapovjednik Inženjerijske bojne Gardijske oklopno-mehanizirane brigade pukovnik Ivan Liović.

“Posebno hvala ministru Banožiću i načelniku Glavnog stožera OS RH admiralu Hranju te svima onima koji su pokrenuli projekt dolaska Hrvatske vojske u Vukovar te nam ovdje osigurali izvrsne uvjete za život i rad”, poručio je pukovnik Liović.

Uz spomenute, svečanosti u vojarni nazočili su još zamjenik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH general-pukovnik Siniša Jurković, generali i pripadnici Hrvatske vojske te izaslanstva Hrvatskog sabora, Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva hrvatskih branitelja i drugih, priopćili su iz MORH-a.

Svečano obilježavanje „Bitke za Vukovar“ odvilo se u subotu 18. rujna 2021. Obilježavanje je započelo Budnicom ulicama Grada Vukovara u izvedbi Orkestra Hrvatske vojske te mimohod ratnih zastava od Vojarne 204. brigade HV do Dvorca Eltz, u kojem je održana središnja svečanost. Ondje su pripadnici Hrvatske vojske i sudionici obrane Vukovara brigadni general Željko Živanović, pukovnik Mile Skukan i bojnik Marin Ivanković te policijski službenici PP Vukovar Bojana Alandžak i Kristijan Dudić, podigli hrvatsku zastavu na Vukovarski vodotoranj dok se izvodila državna himna. Potom su u spomen stradalim vukovarskim braniteljima zračnim prostorom nadletjeli borbeni avioni Hrvatskog ratnog zrakoplovstva MiG 21.

„Bez obzira na izrazito nepovoljne okolnosti u kojima smo se našli, uspjeli smo razbiti sve vojne formacije koje su djelovale na glavnom pravcu napada na Republiku Hrvatsku. Dok smo mi na ovim prostorima zadržavali i uništavali, naša braća po oružju osvajali su vojarne na teritoriju Hrvatske i uzimali naše oteto oružje.

Svojom borbom, krvlju, žrtvom, patnjom, ustrajnošću i stradanjem podigli smo ljestvicu morala, domoljublja, poštenja, požrtvovnosti, zalaganja i uspjeha, koja mnogima nije dostižna pa čak ni prepoznatljiva i vidljiva. Nije slučajno Bitka za Vukovar još uvijek kamen spoticanja. Kamen što ga odbaciše graditelji – postade kamen zaglavni.

Danas je u Hrvatskoj vojsci i policiji puno mladih i obrazovanih ljudi, a ponosnih na ulogu i doprinos nas u Domovinskom ratu. Znamo da su spremni, odlučni, opremljeni i visoko motivirani da nas i nadmaše ako to zatreba“, otvorio je ovim riječima svečanost zapovjednik obrane Vukovara i ratni zapovjednik 204. brigade HV-a Branko Borković – Mladi Jastreb.

Okupljenima se obratio i predsjednik Vlade RH Andrej Plenković.

„Danas odajemo priznanje čeličnoj volji i ustrajnosti hrvatskih branitelja i njihovim nadljudskim naporima kojima su zadivili i ohrabrili cijelu Hrvatsku u najtežim trenucima Domovinskog rata. Odajemo priznanje njihovom jedinstvenom vojnom podvigu, kojim su ispisali jednu od najslavnijih stranica hrvatske ratne povijesti i povijesti ratovanja uopće.

Trideseta obljetnica prilika je da se danas kao slobodna i ponosna nacija podsjetimo na važnost ove bitke i da izrazimo trajnu zahvalnost domovine svima koji su u toj teškoj, ali velebnoj bitci sudjelovali. Jer uistinu malo je bitaka u povijesti s kojom bi se Bitka za Vukovar mogla usporediti, i to po svojoj geostrateškoj važnosti za obranu Hrvatske, po svom velikom psihološkom naboju koji je samo učvrstio hrvatski narod u svojoj odlučnosti da se obrani, po moralnoj pobjedi koja je tada izvojevana i koja je bila jača od oružja.

Dragi hrvatski branitelji, dame i gospodo, kada je zločinački velikosrpski Miloševićev režim odlučio svoj ratni stroj sručiti na Hrvatsku, bio je uvjeren da će oklopni korpusi JNA lako pregaziti veći dio Slavonije. Nije tada ni slutio što ga čeka u Vukovaru, ni koliko se preračunao. Nije ni slutio da će biti zaustavljen već u prvom naletu, ni da će oštrica agresorskog napada biti toliko otupljena da više neće imati snage za nastavak ofenzivnih djelovanja. Nije ni slutio da će naletjeti na neustrašive branitelje Vukovara, istinske junake koji su bez teškog naoružanja stali na put JNA.

A u osvajanje Vukovara poslano je preko 30 tisuća vojnika naoružanih sa 600 tenkova, 500 oklopnih transportera i 180 haubica, dok je grad branilo oko šest tisuća hrvatskih branitelja i dragovoljaca. U toj borbi Davida i Golijata, hrvatski su branitelji, vezivanjem neprijatelja na području Vukovara, osigurali ostatku Hrvatske tri dodatna mjeseca da se konsolidiraju hrvatske oružane snage. Brutalnost napada i opsade grada razotkrila je i kod najskeptičnijih u međunarodnoj zajednici prave namjere agresora i pokazala njegove teritorijalne pretenzije. I zato danas ovdje s pravom obilježavamo prekretničku bitku Domovinskog rata koja svjedoči o pobjedničkom, ponosnom i neslomljivom duhu hrvatskih branitelja“, poručio je Plenković.

„Pored svog značaja na bojnom polju Bitka za Vukovar odigrala je i ključnu ulogu u sazrijevanju hrvatske demokracije jer u Vukovaru su se sukobila dva svijeta: hrvatska demokracija u nastajanju i totalitarni velikosrpski režim u nestajanju. Pokazalo se da je u tom srazu dvaju svjetova, nažalost uz brojne ljudske žrtve i razaranja na koncu pobijedila demokratska Hrvatska jer je težnja za slobodom uvijek jača od nagona za porobljavanjem.

Branitelji Vukovara svojim herojstvom neslomljivim duhom stekli su vječnu slavu i zauvijek osvojili srca svih Hrvata u domovini i iseljeništvu. Otada svi mi Hrvati uz svoj rodni grad nosimo u srcu i Vukovar, koji i danas, vječan kao narod , ponosno stoji. Svima još jednom čestitam 30. obljetnicu Bitke za Vukovar, a vama, koji ste dali sve za Hrvatsku iskreno i ponizno hvala”, dodao je premijer Plenković, prenosi Ministarstvo hrvatskih branitelja.

Herojske obrane Vukovara prisjetio se umirovljeni general Marijan Mareković, izaslanik predsjednika Republike Zorana Milanovića.

„Vukovar utjelovljuje sva mjesta petogodišnjeg stradanja diljem Lijepe Naše. On je postao simbolom i bolnim podsjetnikom svih žrtava koje su pale za slobodu i samostalnost Republike Hrvatske. Svjesni kataklizme koju su proživjeli Vukovarci sa svojim gradom, znamo kako nijedna statistička brojka ni danas ne može vjerno pokazati svu patnju, muke i stradanja koja ste pretrpjeli“, izjavio je umirovljeni general Mareković.

Uime predsjednika Sabora Gorana Jandrokovića obratio se saborski zastupnik i sudionik obrane Vukovara Ante Deur.

„Vukovar je uvijek bio mjesto okupljanja i mjesto hrvatskog zajedništva. Ovaj put okupili smo se u povodu 30. obljetnice Bitke za Vukovar, možda ne najveće, ali nažalost najkrvavije bitke u Domovinskom ratu, kako bismo odali zasluženo priznanje svim sudionicima obrane Vukovara. Ne samo pripadnicima legendarne 204. brigade, već i redarstvenicima iz Varaždina, zengama, HOS-ovcima i svima onima koji su sudjelovali u obrani Vukovara.

Ako je Oluja simbol pobjede u Domovinskom ratu, što ona to svakako je i zato je slavimo kao Dan pobjede, onda su Vukovar i Bitka za Vukovar temelji utkani u tu konačnu pobjedu i izborenu slobodu.  U tih 100 dana obrane, bez Vukovara i žrtve vukovarskih branitelja ne bi bilo ni Oluje ni samostalne i neovisne hrvatske države.

Nadljudski napori i žrtva vukovarskih branitelja zaustavila je i usporila brojčano nadmoćnog neprijatelja i spasila ostatak države od većih žrtava i razaranja, a ujedno i pomogla međunarodnoj pomoći i priznanju Hrvatske,“ komentirao je hrvatski branitelj Deur.

Izjavu za medije dao je i potpredsjednik Vlade te ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

„U obrani Vukovara sudjelovale su i druge hrvatske postrojbe, kao i mnogi branitelji pristigli iz raznih krajeva naše domovine i šire. Obilježavanjem Bitke za Vukovar odajemo zasluženo priznanje i izražavamo zahvalnost svim sudionicima obrane, jer herojska obrana Vukovara utkana je u konačnu pobjedu Hrvatske u Domovinskom ratu“, zaključio je ministar Medved.

Svečanost je završila naletom Akrobatske grupe „Krila Oluje“ i druženjem uz Najbolje hrvatske tamburaše, a u sklopu dvodnevnog programa javnosti su demonstrirane sposobnosti specijalne policije MUP-a i specijalnih snaga OSRH te Počasno-zaštitne bojne, kao i taktičko-tehnički zbor naoružanja, borbene i neborbene tehnike i opreme postrojbi OSRH i MUP-a. Također, Uprave za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja predstavila je svoj dosadašnji rad, a pojedine zadruge hrvatskih branitelja izložile su svoje proizvode.

Napomenimo da su tom prigodom izaslanstva položila vijence i zapalila svijeće na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru.

 

Autor: Žana Jukić

Foto: Privatna arhiva

Projekt Razvoj informativne platforme „Hrvatski branitelj“ UP.02.1.1.10 sufinancira Europska unija sredstvima Europskog socijalnog fonda. Trajanje projekta je dvije godine, a ukupna vrijednost iznosi 1.302.730,93 HRK.

Sadržaj članka isključiva je odgovornost Udruge Priznajem.

Objava Trideseta obljetnica Bitke za Vukovar i osnivanja 204. vukovarske brigade pojavila se prvi puta na Portal Priznajem.