U PETAK PADA ODLUKA: Hoće li nas cijepiti trećom dozom?

Extra

Dok brojke zaraženih, hospitaliziranih i onih na respiratoru rastu iz dana u dan, cijepljenje u Hrvatskoj gotovo stoji na mjestu, premda je tek polovica odraslih primila prvu dozu, piše u srijedu Jutarnji list, navodeći da se u petak očekuje odluka o cijepljenju i trećom dozom.

Treća doza namijenjena je zdravstvenim djelatnicima i korisnicima domova za starije, jer neka istraživanja govore da nakon šest i više mjeseci, zaštita pada. Stav Hrvatske o tome kome će se preporučiti treća doza cjepiva očekuje se u petak, za kada je zakazan sastanak u Ministarstvu zdravstva, među ostalim i na tu temu, navodi dnevnik.

No, činjenica je da je zasad samo Američka agencija za lijekove (FDA) dala zeleno svjetlo za treću dozu, dok Europska agencija za lijekove (EMA) tvrdi kako još nema dovoljno podatka za takvu preporuku, odnosno da nema dovoljno istraživanja koja bi potvrdila da je pad imuniteta toliki da je potrebno docjepljivanje, poglavito jer se ne zna kolika je stanična zaštita cijepljenih.

Drugim riječima, zemlje EU za odluku o trećoj dozi nemaju formalno odobrenje koje se traži za svaku uporabu lijeka ili cjepiva, pa zasad sve ostaje na preporukama pojedinih vlada.

Većina zemalja zasad preporučuje cijepljenje trećom dozom samo za korisnike domova za starije. Jedno takvo ispitivanje imuniteta cijepljenih korisnika nakon šest, odnosno sedam, mjeseci od cijepljenja uskoro bi trebalo završiti. Rezultati će pokazati je li opravdano davati treću dozu.

“Vjerojatno će se pokazati da je ta treća doza potrebna kod većina korisnika, jer učinkovitost cjepiva s dobi brže pada. U domovima za starije u Zagrebu imali smo 50 zaraženih covidom-19, od kojih je troje umrlo. Dvoje umrlih bilo je cijepljeno, ali valja reći da se radi o ljudima starijima od 85 godina s kroničnim bolestima”, kaže epidemiolog prof. dr. Branko Kolarić, član Vladina savjeta za covid-19. U svakom slučaju, hrvatski stručnjaci drže da bi prioritet trebalo biti cijepljenje još uvijek necijepljenih, a ne treća doza cjepiva, donosi Jutarnji list.

Objava U PETAK PADA ODLUKA: Hoće li nas cijepiti trećom dozom? pojavila se prvi puta na Portal Priznajem.