U SRBIJI SE SPREMAJU NOVE MERE: Krizni štab uskoro ZASEDA

Info

Pogoršanje epidemiološke situacije gotovo da se i ne vidi po ponašanju u svakodnevnom životu, a mere se masovno krše.

Pljušte zabrane, novčane kazne i prekršajni nalozi jer se protivepidemijske mere ne poštuju, a posledica koju svi vidimo je svakodnevni porast broja inficiranih virusom korona. Juče je među 11.229 testiranih otkriven 921 zaraženi, a od kovida je preminulo još petoro obolelih.

Pogoršanje epidemiološke situacije gotovo da se i ne vidi po ponašanju u svakodnevnom životu, a mere se masovno krše. Samo tokom jula republičke i lokalne inspekcije u Beogradu i 24 upravna okruga izrekle su tri zabrane korišćenja prostora u većim ugostiteljskim objektima u prestonici, 299 prekršajnih naloga u vrednosti 5.440.000 dinara, devet zahteva sudiji za prekršaje, 72 rešenja sa naloženim merama…

Ni to, izgleda, nije bilo “za nauk”, jer je gotovo na svakom mestu, pogotovo u ugostiteljskim objektima, a naročito noću, vidljivo da se ne drži distanca, ne nose maske, a broj okupljenih prevazilazi 50 odsto kapaciteta koje ugostitelji smeju da popune.

Dobar deo stanovništva ignoriše i mere i upozorenja epidemiologa da je vreme da se one ponovo “zategnu”. Epidemiolog Branislav Tiodorović kaže da će ograničavanje radnog vremena ugostiteljskih objekata i prestanak rada noćnih klubova uslediti ako se u Srbiji pređe broj od 1.000 zaraženih koronom dnevno.

Inspekcije su stalno na terenu, ali ako se ne promeni svest, upozoravaju lekari, to neće biti dovoljno da se uspori širenje virusa. Prema rečima dr Svetlane Mijatović, načelnika Odeljenja sanitarne inspekcije Ministarstva zdravlja, samo u julu urađeno je 48.637 nadzora:

– Kontrolisano je poštovanje mera 30.244 puta u većim ugostiteljskim objektima, 12.570 puta u velikim trgovinskim lancima i prodavnicama, 1.911 u javnom saobraćaju, 1.344 u tržnim centrima, 656 u salama za iznajmljivanje – navodi dr Mijatović.

Inspektori su zaključili da se mere najviše krše u ugostiteljskim objektima, pa je 161 veći restoran dobio kaznu u iznosu od 5.000 do 300.000 dinara. U zbiru je taj “ceh” premašio 4,3 miliona dinara.

Nepoštovanje mera u javnom saobraćaju uočeno je u 63 slučaja i izrečene su kazne od 690.000 dinara, od kojih 15 po 30.000, a ostale po 5.000. Za kršenje mera pri okupljanjima na otvorenom naplaćeno je šest kazni po 5.000 dinara, a na sportiskim okupljanjima 11 u istom iznosu. Turistički objekti su “bolje prošli”: od 168 kontrolisanih samo u dva su naplaćene najniže kazne od po 5.000 dinara.

– U velikim trgovinskim lancima bilo je u julu izrečeno 56 prektršajnih naloga, od kojih 54 na sumu od 5.000, a dva na 30.000 ninara – navodi dr Mijatović.

Kod sudije za prekršaje zbog kršenja protivepidemijskih mera u julu moraće zastupnici sedam ugostiteljskih objekta i dva velika trgovinsa lanca.

NE POŠTUJU RADNO VREME

Inspektori su tokom jula uočili 1.170 nepravilnosti u vezi sa protivepidemijskim merama u 472 nadzora, a približan stepen neodgovornosti uočen je kod zaposlenih i korisnika: najproblematičnije je nekorišćenje zaštitne opreme u 214 slučaja kod zaposlenih, a u 396 kod korisnika ugostiteljskih i trgovinskih objekata. Pravni subjekti kažnjeni su 32 puta zbog nepostojanja dezobarijere, a 84 puta zato što nisu imali dezinfekciona sredstva. U 36 objekata inspektori nisu našli koronarnog redara, a čak 178 puta na terenu su uočili da se radi duže nego što je dozvoljeno.

TIODOROVIĆ: OPASNO SMO BLIZU POOŠTRAVANJU PRAVILA

Član Kriznog štaba prof. dr Branislav Tiodorović rekao je juče da je drastični skok broja novozaraženih očekivan i da smo, iako sednica Kriznog štaba još nije zakazana, “opasno blizu pooštravanju mera”.

On je precizirao da bi se pooštravanje mera odnosilo na smanjenje broja ljudi na okupljanjima, utakmicama, manifestacijama, festivalima, kao i na ograničenje rada noćnih klubova, kafana i ostalih ugostiteljskih objekata. Podsetio je da o svemu tome, međutim, odlučuje Krizni štab, koji ne čine samo stručnjaci iz medicinskog dela.