ULTIMATUM POLJSKOJ: Bit će sankcija?

Extra

Francuski ministar za europske poslove Clément Beaune, rekao je jučer da bi EU mogla Poljskoj uvesti financijske sankcije. To će se dogoditi ako dijalog s Varšavom o prednosti europskih zakona nad nacionalnim ne bude dao rezultata.

Početkom listopada poljski Ustavni sud izjavio je da elementi europskog zakonodavstva nisu u skladu s poljskim Ustavom, podsjeća Reuters.

Lideri EU održavaju dvodnevni summit čija će glavna tema biti Poljska i cijene energenata.

No pitanje je koliko su prijetnje provedive. Pravni lijekovi koje Europska komisija može primijeniti, uključujući novi, nikad testirani mehanizam za oporavak i uskraćivanje EU fonda za oporavak, nisu dovoljni, traju predugo, nemoguće ih je provesti ili sve zajedno. Politička je stvarnost da EU ne može ratovati sa svojom članicom bez urušavanja cijele konstrukcije na kojoj se temelji Unija, jer takvi potezi zahtijevaju jednoglasnu odluku, a to se u ovom slučaju neće dogoditi.

Za poljsku vladu, čiji građani još uvijek velikom većinom podržavaju članstvo u EU, postoji rizik da postane parija u klubu EU. Njihov plan oporavka od koronavirusa, uključujući bespovratna sredstva od 23,9 milijardi eura, već je u neizvjesnosti zbog ocjene Vrhovnog suda zemlje da su nacionalni zakoni važniji od zakona EU -a. Bude li Poljska nastavila prkositi institucijama EU-a, ili se barem čini da to čini, suočit će se s lavinom birokratskih prepreka i zavrzlama, uz soljenje kritika, što već izaziva nervozu u domaćoj javnosti.

Sve ozbiljnija svađa između Bruxellesa i Varšave bila je očita kada je predsjednica Europske komisije Ursula von der Layen početkom tjedna počela pucati na poljskog premijera Mateusza Morawieckog. Njezin govor bio je odraz frustracije i bijesa mnogih u EU. “Ova odluka je izravan izazov jedinstvu europskog pravnog poretka… Ovo je prvi put da je sud neke države članice ocijenio da sporazumi EU-a nisu kompatibilni s nacionalnim ustavom”, rekla je von der Layen. na što je Moravjecki odgovorio da Bruxelles diskriminira Poljsku i arbitrarno primjenjuje pravila.

“Ako želite od Europe napraviti superdržavu bez nacija, potrebna vam je suglasnost svih europskih zemalja i društava”, rekao joj je. Unatoč teškim riječima, ništa konkretno nije učinjeno što je natjeralo Davida Sasollija, predsjedavajućeg EU parlamenta, da kaže Komisiji da će ih tužiti zbog odnosa prema Poljskoj. Javno, von der Layen traži način da se dijalogom dođe do rješenja, što je bio i prijedlog odlazeće kancelarke Angele Merkel. Privatno, međutim, kažu Politikini izvori u Komisiji, von der Layen je svjesna da će, ako pokrene mehanizam kažnjavanja Poljske, trebati mjeseci da proradi, a rezultati su daleko od izvjesnih.

Poljska na svojoj strani ima Mađarsku i Viktora Orbana koji je trn u oku EU. Osim toga, Poljska je najavila da će iskoristiti pravo veta u Vijeću u svakom sukobu oko vladavine prava i vladavine prava te zaprijetila da će odgoditi donošenje važne komponente inicijative EU-a za borbu protiv klimatskih promjena. Ima onih koji smatraju da Komisija sve to koristi kao izgovor i da nema dovoljno političke volje da Poljsku i ostale pobunjenike dovede u red.

Dok postoje stručnjaci koji smatraju da bi sukob između institucija EU (Komisije i Parlamenta) narušio kredibilitet bloka i koristio Varšavi, koja već ima potporu nekih članica, pa stoga odluka ne bi bila jednoglasna i stoga bezvrijedna. Stoga, unatoč pritiscima, nije pokrenut mehanizam poznat kao “opći režim uvjetovanosti za zaštitu proračuna Unije”, što jednostavnim riječima znači da blok može obustaviti plaćanja državama članicama. Unatoč strahovima nekih da je odluka Vrhovnog suda Poljske korak prema takozvanom “Poredzitu”, odnosno izlasku Poljske iz Unije, Morawiecki je rekao da Poljska ne namjerava napustiti EU. “Ovdje smo, pripadamo ovdje i nikamo ne idemo”, rekao je.

Objava ULTIMATUM POLJSKOJ: Bit će sankcija? pojavila se prvi puta na Portal Priznajem.