Večeras će našu zemlju zahvatiti veliko NEVREME (FOTO)

Extra

Meteorolog Marko Čubrilo najavio je padavine od nedelje uveče po ponedeljka posle podne, ali je i najavio otopljenje posle 24. septembra.

ECMWF je i dalje topliji u odnosu na ostale modele i siromašniji padavinama. Ipak za razliku od jutarnjeg proračuna nad najvećim delom regiona ovaj model sada od nedelje uveče do ponedeljka posle podne simulira konkretniju kišu, dok bi izuzetak bio sever, severozapad, istok i jugoistok regiona. Ostali modeli su i dalje znatno bogatiji padavina za oko 200km severnije i za oko 100km istočnije u odnosu na ovaj model – saopštio je meteorolog i dodao:

– ECMWF je za ponedeljak i dalje najtopliji model. UKMO stoji negde na sredinin dok je GFS i dalje najhladniji. Ono što se sve više izdvaja, a što je ECMWF još jutros pokazao jeste otopljenje posle 24. septembra, ali još nije janso koliko će potrajati i hoće li ga brzo smeniti nova kiša.

Čubrilo je najavio da sinoptika u petak donosi premeštanje hladnog fronta, osveženje i lokalnu pojavu kiše i pljuskova, ponegde će biti vrlo obilnih pljuskova, ali isto tako može biti i oblasti gde će padavine praktično izostati.

Žuti meteoalarm na snazi
Na sajtu RHMZ objavljena je informacija da je žuti meteoalarm na snazi. To znači da vreme može biti potencijalno opasno.

Vremenske pojave koje su prognozirane nisu neuobičajene, ali je potreban oprez ako planirate aktivnosti koje su izložene meteorološkom riziku.

Treba nastaviti sa informisanjem o očekivanim meteorološkim uslovima. Ne preduzimajte nepotrebne rizike.

Prognoza Đorđa Đurića
Meteorolog Đorđe Đurić rekao je da će tokom vikenda ciklon i hladni front biti istočnije od našeg područja, a uz promenljivo oblačno vreme, subota će kišu donositi predelima južno od Save i Dunava, dok se u Vojvodini očekuje suvo sa sunčanim intervalima.

– U nedelju smena sunčanih i oblačnih intervala, ponegde uz slabu kišu. Nakon što će u subotu duvati umeren, na istoku Srbije i jak severozapadni vetar, u nedelju će duvati slab do umeren vetar južnih pravaca. U nedelju krajem dana i tokom večeri sa severozapada će uslediti prodor novog hladnog fronta sa kišom, pljuskovima i grmljavinom, uz skretanje vetra na jak severozapadni. Maksimalna tempetratura tokom vikenda biće od 20-21 do 25-26°C, dok će jutarnje biti od 12 do 16°C.

Početkom sledeće sedmice pod uticajem veoma razvijenog ciklona i u prizemlju i u višim slojevima atmosfere, čiji će se centar nalaziti iznad Moldavije i Ukrajine.

– Biće još svežije, uz temperature ispod 20°C, ponegde oko jesenjih 15°C, uz kišovito i vetrovito vreme. Osećaj hladnoće biće izražen i uz jak severozapadni vetar, a u zadnjem delu ciklona će sa severa Evrope preko centralne Evrope i Panosnek nizije do našeg područja uslediti dodatni priliv još svežije vazdušne mase – saopštio je Đurić.

Potom u nastavku sedmice sledi postepena stabilizacija vremena i postepeni porast temperatura, ali će one biti u skladu sa prvim danima kalendarske jeseni. Prosečna jutarnja temperatura za sredinu septembra je od 12 do 16°C, a maksimalna dnevna od 22 do 26°C. U narednom periodu temperature će se vratiti na normalne prosečne vrednosti (20 do 25°C).

Izvor: Srbijadanas.com