Veliko otkriće: Ako ste nedavno preboljeli ovu bolest, velika je šansa da ste otporniji na koronu!

Extra

Nova studija britanskih znanstvenika otkrila je da i oporavak od obične prehlade može pojačati zaštitu od koronavirusa, piše The Sun.

Pokazalo se da oni koji su nedavno imali prehladu imaju i povećani broj T-stanica koje mogu pojačati zaštitu protiv različitih vrsta koronavirusa. Znanstvenici s londonskog University Collegea pratili su više od 750 britanskih zdravstvenih djelatnika koji su radili s pacijentima zaraženima koronavirusom; 58 njih nikada nije imalo pozitivan test na Covid-19, a svi su imali povećanje u T-stanicama, prenosi Danas.hr

Početna prednost u borbi protiv virusa

U zaključcima rezultata studije, koja je objavljena u medicinskom časopisu Nature, stoji i da “prethodno preboljenje prehlade može dati početnu prednost u borbi protiv virusa”. Takav zaključak je Telegramu potvrdio i glavni autor studije dr. Leo Swadling.

On je objasnio kako postojanje tih T-stanica “može dati balas u korist imunosnog sustava da eliminira virus prije nego se počne replicirati”. Znanstvenici su utvrdili da su neki od zdravstvenih radnika imali jako nisku razinu infekcije koja se nije niti prikazivala na testovima.

Swadling takvu pojavu naziva “abortivnom infekcijom” kojom se objašnjava i činjenica da su u nekim kućanstvima svi članovi bili zaraženi, osim jednog, a sve zbog akcije T-stanica.

Objava Veliko otkriće: Ako ste nedavno preboljeli ovu bolest, velika je šansa da ste otporniji na koronu! pojavila se prvi puta na Portal Priznajem.