VIDOVIĆ KRIŠTO SAKUPILA POTPISE, ide u opoziv Marića

Extra

Nezavisna zastupnica Karolina Vidović Krišto izvijestila je u petak da je prikupila potpise 34 saborskih zastupnika za opoziv ministra Zdravka Marića zbog ljetošnjeg boravka na jahti poduzetnika Blaža Pavičića i, tvrdi, ‘laganja javnosti da taj poduzetnik ne posluje s državom’.

“Inicijativu da Hrvatski sabor raspravi te opozove ministra financija Zdravka Marića potpisala su 34 saborska zastupnika i za građane je lijepa vijest da su je inicijativu potpisali zastupnici iz različitih ideoloških grupacija, jer su se time izdigli iz usko-stranačkih okvira te se založili za opće dobro, a borba protiv korupcije to jest”, izjavila je Vidović Krišto na konferenciji za novinare u Saboru.

Kazala je da inicijativu nisu potpisali predstavnici IDS-a i platforme Možemo.

Dodala je da Ministarstvo financija treba skrbiti za financijsku disciplinu te sprječavati korupciju, no da je ‘upravo ono i najodgovornije za neviđenu korupciju koje za posljedicu ima raseljavanje naših građana te sve veće siromaštvo’.

“Ministar financija svojim ponašanjem dokazuje da služi centrima moći, a ne hrvatskim građanima. Kad se otkrilo da se Zdravko Marić vozao na jahti s poduzetnikom Blažom Pavičićem, te kad je ponovno lagao hrvatsku javnost da taj poduzetnik nema poslove s hrvatskom državom, premijer Plenković, umjesto da ga razriješi, izjavio je da je za njega ta afera okončana. Upravo je u toj Plenkovićevoj rečenici sukus svih hrvatskih problema. A on se zove – suspenzija zakona, blokada institucija te prijezir i obespravljivanje hrvatskih građana”, ustvrdila je zastupnica Vidović Krišto.

Kaže i da kod nas moćnici određuju što je zakonito a što ne, i da su nas zato relevantne međunarodne institucije svrstale na zadnje mjesto po pitanju pravosuđa, da imamo najgore pravosuđe u Europskoj uniji i da smo nesigurna investicijska destinacija. To je, pak, zaključila je, uzrok lošeg stanja u gospodarstvu, što posljedično potiče siromaštvo i opću društvenu depresiju.

“Da Hrvatska ima pravosuđe kao Austrija, onda bi Državno odvjetništvo na temelju dosadašnjih poznatih dokaza protiv ministra Marića već otvorilo istragu zbog osnovane sumnje na korupciju. Ali s obzirom na to da Plenković protuustavno i protuzakonito kontrolira DORH, ministri i drugi dužnosnici mogu neometano kršiti zakone i otuđivati imovinu građana. Jer, austrijsko državno odvjetništvo može izvršiti premetačinu u kancelarovom uredu i time dokazati da vladavina prava ne poznaje nedodirljive – bez obzira na to koju društvenu ulogu igrali”, izjavila je.

Prema riječima Vidović Krišto premijer Plenković je prije četiri godine ‘priveo državnog odvjetnika Cvitana na konferenciju za medije, kao nekog pučkoškolca, i demonstrirao da su zakoni u Hrvatskoj suspendirani’.

“Rezultat toga privođenja glavnog državnog odvjetnika”, dodala je, “bio je da je tadašnji zastupnik Saucha, protiv kojeg se vodio kazneni postupak, počeo glasovati za Plenkovićevu Vladu – i upravo je tim glasom Tomislava Sauche Zdravko Marić prije četiri godine ostao ministar”.

Vidović Krišto poručila je da će ‘svaki zastupnik u Saboru morati kod ovoga pitanja dati odgovor hrvatskoj javnosti – podržava li korupciju i daljnje uništavanje Hrvatske, ili će na ovome pitanju stati na stranu hrvatskih građana, zakona i reda te jednakosti svih građana pred zakonom’.

Smatra i da ta inicijativa mora biti prekretnica u hrvatskom političkom životu.

Tvrdi i da je od pokretanja inicijative dobila ‘dodatne dokaze o neobičnom poslovanju poduzetničke obitelji Pavičić’, ali i ‘dodatne dokaze o utjecaju ministra Marića na državne službe, koje su pod njegovom ingerencijom, kako bi se obitelji Pavičić pogodovalo’, što će, kaže, iznijeti u saborskoj raspravi.

Objava VIDOVIĆ KRIŠTO SAKUPILA POTPISE, ide u opoziv Marića pojavila se prvi puta na Portal Priznajem.