VLADA OGRANIČILA CIJENE GORIVA: Evo koliko će koštati

Extra

Pomalo neočekivano ili barem neočekivano brzo, Vlada je odgovorila na apele građana i industrije za pomoći zbog galopirajućih cijena nafte i naftnih derivata.

Kako je na današnjoj sjednici Vlade objavio premijer Andrej Plenković, Vlada je pozivajući se na članak 9. Zakona o tržištu nafte i naftnih derivata donijela odluku o ograničavanju maksimalne cijene benzina na 11 kuna i deset lipa, te dizelskog goriva na 11 kuna za litru.

Taj cjenovni režim donesen je na rok od 30 dana, iako treba napomenuti kako ga zakonski Vlada može produžiti na tri mjeseca, a možda čak (ovisno o tumačenju Zakona) aktivirati i više puta u godini.

“Uzimajući u obzir sadašnji ekonomski trenutak, nepredvidivost cijene nafte na svjetskom tržištu i utjecaj cijene goriva na ukupnu ekonomsku aktivnost i standard građana, s ciljem neometanog daljnjeg gospodarskog oporavka, Vlada je odlučila iskoristiti mogućnost da na rok od 30 dana, stabilizira cijene motornog benzina i dizelskog goriva, na temelju Zakona o tržištu nafte i naftnih derivata”, rekao je premijer.

“Stoga ga će se posebnom uredbom Vlade danas cijena motornog benzina ograničiti na 11 kuna i 10 lipa, a dizelskog goriva na 11 kuna. U narednom razdoblju, Vlada će kontinuirano analizirati stanje i trendove na svjetskom tržištu te po potrebi dodatno reagirati”, dodao je Plenković.

Premijer je na sjednici rekao i kako će predložene izmjene Zakona o obnovi zgrada oštećenih potresom, učiniti proces obnove propulzivnijim, a tijek obnove će se ubrzati i poboljšati.

Na dnevnom redu današnje sjednice Vlade su, između ostalog, izmjene Zakona o obnovi čiji je cilj pojednostavljenje postupaka, brzina donošenja odluka, sufinanciranje konstrukcijske obnove, osobito za područje Grada Zagreba gdje država na sebe uzima 80 posto troška, a Grad 20 posto, dok će na područjima gdje je proglašena katastrofa država financirati 100 posto troška konstrukcijske obnove.

“Niz je detalja kojima ćemo poboljšati ovaj Zakon, učiniti proces propulzivnijim, riješiti uska grla koja su identificirana u dosadašnjem postupku. Mislim da će ubrzati i poboljšati tijek obnove što nam je važan prioritet”, naglasio je premijer Plenković.

Dodao je kako mijenjaju i druge vezane zakone.

Ističe kako je uvjeren da će izmjene koje Vlada predlaže Saboru, riješiti probleme koji su se pokazali u praksi, a posebno inzistiraju na antikorupcijskim mjerama koje su uključene u zakone. Te će mjere još dodatno detaljno biti propisane pravilnikom.

Što se tiče covida-19, premijer je iznio podatak kako smo u Hrvatskoj dostigli da je 55 posto odraslih osoba cijepljeno najmanje jednom dozom, što je ukupno 1.862.000 tisuće ljudi. Do sada je utrošeno 3,5 milijuna doza. Udio odraslih koji su dovršili cijepljenje je 51,6 posto.

 

Objava VLADA OGRANIČILA CIJENE GORIVA: Evo koliko će koštati pojavila se prvi puta na Portal Priznajem.