VUKOVIĆEVI MAILOVI OTKRIVAJU KAKO TOMAŠEVIĆ VODI GRAD: Diltetantizam, kršenje zakona, tajni dogovori…

Extra

Portak INDEX u posjedu je maila koji ide u prilog tvrdnjama bivšeg predsjednika uprave da je Nadzorni odbor Zagrebačkog holdinga sudjelovao u političkom kadroviranju te vođenju poslovanja mimo zakonskih ovlasti, a sve po nalogu aktualne vlasti, na čelu s gradonačelnikom Tomislavom Tomaševićem. Mail koji je 2. srpnja poslao sada već bivši predsjednik Uprave Zagrebačkog holdinga Nikola Vuković na adrese Tomaševića i njegovih zamjenika Danijele Dolenec i Luke Korlaeta potvrđuje i informacije koje je prošlog tjedna objavio bivši član Uprave Holdinga Ante Samodol.

I Vukovićev mail, kao i Samodolov istup, terete vrh Možemo da koristi metode kojima se služio i njihov prethodnik Milan Bandić. No, krenimo redom.

Nakon što su nakon samo tri i pol mjeseca s vrha Zagrebačkog holdinga ukazom gradonačelnika Tomaševića smijenjeni predsjednik Uprave Nikola Vuković te član Uprave Ante Samodol, na vidjelo su izašli mnogi detalji vezani za post-Bandićevu vladavinu Zagrebom. Prvo je gradonačelnik Zagreba na konferenciji za novinare naglasio da smjenjuje Samodola i Vukovića zbog otežane komunikacije, ne dajući nikakve detalje.

Uslijedila je reakcija Samodola, koji je prošlog tjedna na svom blogu detaljno opisao što se događalo od dana imenovanja do dana smjene te je teško optužio Možemo i Tomaševića.

Samodol je detaljno opisao pokušaj političkog kadroviranja unutar Holdinga te ukazao na neke sumnjive financijske transakcije. Gradonačelnik Tomašević nije demantirao ono što je napisao Samodol, rekao je tek da ima puno stvari u blogu koje nisu točne, ali da on nema vremena baviti se time. Ustvrdio je da Uprava Holdinga nije funkcionirala onako kako bi trebala te je optužio smijenjene članove Uprave da nisu informirali druge članove o bitnim stvarima.

“A to se nije moglo tolerirati”, dodao je Tomašević. Također, Tomašević i vrh Možemo i dalje inzistiraju na tome da je smjeni Vukovića i Samodola s vrha Holdinga kumovala tek loša, odnosno nedostatna komunikacija.

Index je u posjedu maila koji potvrđuje navode Samodola da je glavni razlog njihove smjene ne samo pokušaj političkog kadroviranja Tomaševića i njegovih zamjenika nego i samovolja te neznanje vrha zagrebačke vlasti. Sporni mail je početkom srpnja odaslao predsjednik Uprave Vuković na adrese gradonačelnika Tomaševića te njegovih zamjenika Danijele Dolenec i Luke Korlaeta.

“Ne smijem djelovati po dogovorima, nego po zakonu”

Mail je poslan 2. srpnja, i to kao posljednji mail u raspravi o imenovanju Upravnog vijeća Gradskih ljekarni. Naime, tražilo se da se promijeni Upravno Vijeće Gradskih ljekarni u kojem su bili Gzim Redžepi i Ana Stavljenić Rukavina. Na početku svog maila Vuković ističe da nikad nije svjesno kršio propise.

“Morat ćemo relacije i nadležnosti precizirati i provoditi striktno po propisima i zakonima. Ja nikad nisam i nikad neću svjesno kršiti propise. Ako dogovori idu mimo propisa, takvi dogovori ne mogu imati pravno utemeljenje niti ću ih ja potpisivati ni provoditi jer po zakonu u takvim slučajevima sva odgovornost je na meni, a ne na usmenim dogovarateljima”, ističe Vuković na početku maila te u nastavku podsjeća Tomaševića i njegove zamjenike na “nevjerojatan diletantizam” oko odbijenice Trgovačkog suda te navodi da je sreća da “taj diletantizam nije procurio u javnost”.

“Nanose štetu tvrtki koju ja zastupam”

Iz maila nije detaljno jasno na što se točno misli, no tu je situaciju objasnio Samodol na svom blogu, gdje je napisao da su članovi Nadzornog odbora Bajakić i Brenko tražili da se u Trgovački sud upiše nova osoba kao v.d., no da ih je Vuković upozoravao na to da to nije u skladu sa zakonom i da neće raditi protuzakonito te da će se “osramotiti na Sudu kao neznalice”. Na Sud je išao prijedlog NO-a za upis v.d.-a koji nije prošao, a Vuković je odmah poslao zakonit prijedlog, koji je prihvaćen na Trgovačkom sudu.

Vuković u svom mailu, referirajući se na taj slučaj, ističe da misli i u budućnosti djelovati po zakonu, a ne po dogovorima.

Ako postupci zbog neslužbenih dogovora usporavaju donošenje odluka i time potencijalno nanose štetu tvrtki koju ja po zakonu zastupam i predstavljam, ja ne smijem djelovati po tim dogovorima, već po zakonu”, upozorava u svom mailu Vuković.

Također, Vuković ističe da su neki potezi već postali predmet sprdnje unutar Zagrebačkog holdinga.

“Ni nitko drugi, po zakonu, osim mene i Ante ne može zastupati tvrtku prema van (npr. davati naloge da se otvaraju računi, dogovarati sastanke o ZGH-u bez naših odluka, tražiti da im se otvore mail-adrese na našoj domeni, da bi, tobože, nastupali prema trećim osobama i sl.). Neke stvari u tom smislu postaju već predmet sprdnje među ovo nešto kvalitetnog kadra koji je ostao u ZGH-u (koji su i na jučerašnjoj sjednici revizijskog odbora javno rekli da bi napustili Holding da nas dva nismo imenovani u Upravu, jer im je poznato realno stanje. Usput, ostali su zbunjeni nesuvislim upitima vaših nadzornika)”, piše Vuković u malu.

Mail je poslan početkom srpnja, svega nekoliko tjedana nakon dolaska nove vlasti u Holding,  no zanimljivo je da već tada Vuković postavlja pitanje koje je ostalo neodgovoreno i danas.

“Kako djelovati ako netko tko nema pojma o problemima Holdinga niti se ikada susreo s ovako složenim sustavom, koji ne razumije što su javna dobra, a što tržišna, kako se kreira novododana vrijednost, jedino se bavi financijskim mešetarenjem i apstraktnim savjetovanjem, a svojim nekompetentnim djelovanjem usporava aktivnost Uprave da konsolidira financije, restrukturira i stabilizira poslovanje tako da ovo postane uzorna firma?” pita se Vuković u mailu u kojem se referira na zamjenicu Dolenec.

Podsjetimo, Dolenec je izvanredna profesorica komparativne politike na Fakultetu političkih znanosti, a Vuković na više mjesta u svom mailu ističe neznanje o bitnim ekonomskim pitanjima te zamjera što se Tomašević i njegovi zamjenici više oslanjaju na Nadzorni odbor nego na njih u slučaju poslovanja Holdinga.

“Iz ovog što Danijela navodi izgleda ima, prvo, nerazumijevanja Izjave o osnivanju i Zakona o trgovačkim društvima. Drugo, nepoznavanja stvarnog stanja Holdinga jer se ne dobivaju informacije od Uprave, već od nadzornika, koji sami imaju problema s razumijevanjem. Treće, pogrešne paralele s bivšom negativnom praksom. I četvrto, možda najvažnije, pitanje povjerenja (a što je najlakše rješivo što se nas dvojice tiče)”, napisao je Vuković početkom srpnja ove godine referirajući se na raniju raspravu s Dolenec.

Ne koristite transmitere, koji po pravilu iskrivljuju informacije”
Iz maila je razvidno da još od samih početaka postoje veliki problemi između Nadzornog odbora i Uprave Holdinga. Podsjetimo da je predsjednica NO-a Suzana Brenko, dok su članovi Damir Topić te Ratko Bajakić, koji se apostrofira kao Tomaševićeva produžena ruka te onaj koji ulazi u direktan konflikt sa Samodolom i Vukovićem oko modela vladanja Holdingom.

Vuković u svom mailu prvo objašnjava Zakon o trgovačkim društvima, pokušavajući pritom pojasniti da Nadzorni odbor nema ovlasti za koje tvrdi da ima.

“Nigdje ne stoji da NO operativno vodi poslovanje i donosi odluke umjesto Uprave ili naređuje Upravi što da radi. NO sam daje suglasnost na određene odluke koje moraju biti definirane u Izjavi na što se precizno odnose (toga nema u Izjavi, ako se radi drugačije, riječ je o samovolji – a upravo su tu radi o ponavljanju obrazaca ponašanja prethodnog gradonačelnika, ali ne sa strane Uprave)”, upozorava Vuković u mailu.

Vuković nakon toga upozorava Tomaševića i njegove zamjenike na koga bi se trebali osloniti kao izvor informacija o stanju u Holdingu. “Bilo bi logično i efikasnije da se oslanjate na one koji zastupaju i predstavljaju ZGH, upravljaju sustavom i znaju prave informacije, a ne koristiti transmitere, koji po pravilu iskrivljuju informacije.”

“Politička šteta bit će na vama”

“Dakle, vi ipak želite dva informacijska kanala. Jedan od Uprave do NO-a, a drugi od NO-a do vas. Neću vas uvjeravati da je to neefikasno. Ante i ja smo realno sada u funkciji izvanredne uprave koja spašava ZGH od blokade. Čini mi se da vaš kanal krivo filtrira informacije, što može dovesti do nesagledivih šteta. Politička šteta bit će na vama, a ne na nadzornicima”, piše Vuković, koji kao novi primjer navodi situaciju oko kratkoročnog kredita.

Situaciju oko kredita najbolje je opisao Samodol na svom blogu, istaknuvši da su članovi Nadzornog odbora, i to Bajakić i Brenko te gradonačelnik Tomašević, održavali tajne sastanke s bankarima, pri čemu su deklarirali i potrebe ZGH-a za kreditom. Samodol je rekao da Upravu na te sastanke nije nitko zvao, kao i to da su uvjeravali Tomaševića da je sindicirani kredit od 300 milijuna kuna ponižavajuć za njega i Grad te da je Tomašević vjerovao Nadzornom odboru, a ne njimaNa kraju su banke dale 400 milijuna kuna, a Holdingu nije pripala ni lipa, piše Samodol. Vuković u svom mailu ističe da je zapravo posao s bankama ispao nepovoljan.

“Ne može vam kamata biti pet do šest puta viša”

“Ministarstvo financija je izdalo sedmogodišnju obveznicu uz 0.5% godišnje, a trezorske zapise izdaje praktički beskamatno. Ako Grad i ZGH već moraju plaćati nešto višu kamatu, to ni u kom slučaju ne može biti pet ili šest puta više”, ističe Vuković u svom mailu. Također se osvrnuo i na KPMG, koji je trebao napraviti dubinsko snimanje Holdinga po nalogu banaka, bez ikakvih uvjeta o raspolaganju podacima Holdinga koji bi trebali biti tajni.

“O tim informacijama i podacima ovisi cijena duga, budući modeli refinanciranja i financijski položaj Grada i ZGH-a. Potpuno se brkaju ovlasti, ne znam slučajno ili namjerno. Svakodnevno donosimo odluke gotovo na razini svake podružnice kojima čuvamo minimalnu likvidnost i operabilnost ZGH-a. Istodobno nas članovi NO-a, primjerice, za iduću sjednicu (i pored zahtjeva KPMG-a) traže set podataka za koje trebamo angažirati najmanje troje ključnih ljudi iz financija, kontrolinga i računovodstva, što nas sprječava u tekućem operativnom poslu. Ne možemo biti doslovno svakodnevni servis NO-a za treće strane i provoditi operativno poslovanje s minimalnom likvidnom pozicijom. Vi ste se oslonili na neučinkovite osobe, koje nama ne olakšavaju, već otežavaju stanje”, stoji u mailu Vukovića.

Htjeli su da Uprava bude pijun

Ono što je također zanimljivo je i činjenica da se iz maila može iščitati i političko kadroviranje koje je preuzeo Nadzorni odbor. Konkretno, to se odnosilo na sastavljanje Upravnog vijeća Gradskih ljekarni.

“Ovdje je NO preuzeo ulogu bivšeg gradonačelnika da samovoljno tumači i donosi odluke, a da se ova Uprava, kao i bivša, želi svesti na pijuna (ili, kako se jedan nadzornik precizno izrazio, ovce). Osim što je to zakonski neutemeljeno, to je potpuni promašaj što se tiče učinkovitosti upravljanja. Imate apstraktni pristup relacije Skupština – NO – Uprava. Ako to ne promijenite, imat ćete značajne negativne posljedice”, stoji u mailu koji potpisuje Vuković.

Vukovi i ovce

Zašto Vuković u mailu spominje “ovce”, također je jasno iz onog što je prošlog tjedna objavio Samodol, koji je napisao da je član Nadzornog odbora Holdinga Bajakić u jednom trenutku rekao Vukoviću: “Ovdje sam ja vuk, a ti si ovca… Da, da, ja sam vuk, a ti ovca!” S obzirom na to da Vuković u mailu spominje da ih je jedan od članova Nadzornog odbora nazvao “ovcama”, jasno je da su Tomašević i njegovi zamjenici bili upoznati s tom situacijom te, u krajnjoj liniji, neprimjerenom komunikacijom članova Uprave i Nadzornog odbora.

Na kraju maila Vuković upozorava na to da je dogovor oko njegova dolaska na čelo Holdinga da Uprava mora imati slobodne ruke u upravljanju, i to sukladno zakonima, kao i da će se dogovarati “samo oko imenovanja direktora trgovačkih društava i voditelja podružnica nakon javnog natječaja”. Vuković ističe u mailu da nikakav Nadzorni odbor nije spominjan kao posrednik te da na kraju proizlazi pitanje povjerenja.

“Ako vi nemate povjerenja u nas dva, to se riješi u jednoj sekundi. Povjerenje je temelj uspjeha u poslovanju (naravno, i u drugim područjima). Ako ne postoji povjerenje i uvode se kontrolori ili nadglednici, onda sve ovo postaje besmisleno. Ako vi imate više povjerenja u druge, to je vaš izbor i svatko u krajnjoj liniji snosi posljedice svog izbora. U situacijama lažnog povjerenja, kao što je ovdje sada, uvijek netko ima skriveni interes i svoju unutarnju logiku prenosi na drugog. Žao mi je što moram isticati, ali očito je previđeno, ni Ante ni ja nemamo nikakve privatne koristi od ovog angažmana, niti očekujemo koristi u budućnosti, niti smo crony ekipa koja će koristiti ZGH i Grad za interese svoje skupine. Naprotiv, privatni cost-benefit ovog angažmana za svakog od nas dva je negativan, ali to je cijena koju smo bili spremni platiti da bi se u Zagrebu i Hrvatskoj postigao social benefit”, stoji na kraju maila, u kojem se ističe da je stanje u Holdingu gore od najgoreg, ali da postoji izlaz, koji sigurno neće osigurati ovaj sastav Nadzornog odbora, pa čak i da ima zakonsku ovlast.

Objava VUKOVIĆEVI MAILOVI OTKRIVAJU KAKO TOMAŠEVIĆ VODI GRAD: Diltetantizam, kršenje zakona, tajni dogovori… pojavila se prvi puta na Portal Priznajem.