YOUTUBE zabranio sva antivakserska videa! I ne samo što se tiče covida…

Extra

YouTube je samo jedna od mnogih usluga koje su postupno pooštrile svoju politiku o “lažnim vijestima” o koronavirusu, jer se, kažu, antivakserski i drugi zavaravajući sadržaji šire internetom.

Video platforma u vlasništvu Googlea priopćila je da je njezinom zabranom lažnih informacija o cjepivu Covid-19, koja je uvedena prošle godine, do sada uklonjeno 130.000 videozapisa, ali bilo je potrebno više prostora za suzbijanje širih lažnih tvrdnji o drugim cjepivima koja se pojavljuju na internetu .

Prema novim pravilima, uklonit će se svaki sadržaj koji lažno tvrdi da je odobreno cjepivo opasno i uzrokuje kronične zdravstvene probleme, kao i videozapisi koji sadrže dezinformacije o sadržaju cjepiva, piše Independent

Društvene mreže i internetske platforme u više su se navrata bile pod pritiskom da učine više u borbi protiv širenja internetskih dezinformacija, iako su milijuni postova blokirani ili uklonjeni, a na većini platformi uvedena su brojna nova pravila i upiti za službene zdravstvene podatke. No kritičari su sugerirali da nije učinjeno dovoljno da se uspori širenje štetnog sadržaja od početka pandemije.

YouTube je rekao da poduzima posljednje mjere kao odgovor na to da se pogrešne informacije o cjepivima počinju granati u druge lažne tvrdnje.

“Stalno svjedočimo da se lažne tvrdnje o cjepivima protiv koronavirusa prelijevaju u dezinformacije o cjepivima općenito, a sada smo na mjestu gdje je važnije nego ikad proširiti posao koji smo započeli s COVID-19 na druga cjepiva,” poručio je YouTube u postu na blogu najavljujući ažuriranje pravila.

“Konkretno, uklonit će se sadržaj koji lažno tvrdi da su odobrena cjepiva opasna i uzrokuju kronične zdravstvene učinke, tvrdi da cjepiva ne smanjuju prijenos ili skupljanje bolesti ili sadrži pogrešne informacije o tvarima koje se nalaze u cjepivima.

“To bi uključivalo sadržaj koji lažno kaže da odobrena cjepiva uzrokuju autizam, rak ili neplodnost ili da tvari u cjepivima mogu pratiti one koji ih primaju. Naše politike ne obuhvaćaju samo posebne rutinske imunizacije poput ospica ili hepatitisa B, već se primjenjuju i na opće tvrdnje o cjepivima. ”

YouTube je dodao da će u novim smjernicama postojati “važni izuzeci”, uključujući sadržaj o “politikama cjepiva, novim ispitivanjima cjepiva i povijesnim uspjesima ili neuspjesima cjepiva”, kao i osobnim svjedočenjima u vezi s cjepivima, za koje je tvrtka rekla da su važni dijelovi javna rasprava o znanstvenom procesu.

 

Objava YOUTUBE zabranio sva antivakserska videa! I ne samo što se tiče covida… pojavila se prvi puta na Portal Priznajem.