ZAMJENA STANOVNIŠTVA: Poduzetnik uvozi radnike: ‘Raditi će 10 h dnevno, 6 dana u tjednu, za plaću od 2400 kn’

Extra

Kao i Hrvatsku, tako i srpsku ekonomiju, već godinama muči nedostatak radne snage, a kao i kod nas tako se i u susjedstvu taj manjak nadomješta jeftinim stranim radnicima iz siromašnijih država.

U Srbiji se tako na građevini, u dostavi i mnogim drugim djelatnostima mogu pronaći radnici iz Afrike, Pakistana, Iran, Iraka, Sirije, Turkmenistana, Nepala, Bangladeša, Indije, ali i iz susjednih država, piše Blic.

Rade šest dana tjedno

Jedan srpski poduzetnik vrlo iskreno je objasnio koje su sve prednosti zapošljavanje stranih radnika. “Strani radnici ne samo da rade duže tijekom dana već i, kada se sve zbroji, manje stoje tvrtku. Sada sam u postupku zapošljavanja njih nekoliko – do desetak. Radit će i po deset sati dnevno, šest dana tjedno, a osnovna plaća je 320 eura (oko 2400 kuna). Sve te uvjete ugovaram s agencijom koja ih dovodi”, rekao je poduzetnik iz Srijema, prenosi Danas.hr

Jednostavno, strani radnici ga manje stoje, a tvrdi kako domaći radnici često sebe cijene, ali i precjenjuju. “Kada pregovaram s radnicima iz Srbije problem nastaje jer ih ja, kao mali privatnik, ne mogu platiti koliko može velika kompanija”, objašnjava.

‘Mijenjam naše ljude radnicima sa Šri Lanke’

“Sada s nekoliko radnika sa Šri Lanke i plaćom od 37 tisuće dinara mijenjam naše ljude kojima sam davao i po 70 tisuća dinara, a koji su radili na strojevima za proizvodnju rezervnih dijelova od gume i plastike”, kazao je.

Tvrtke u Srbiji izravno ne dovode strane radnike, nego to za njih obavljaju agencije koje im osiguravaju potrebne dozvole, smještaj, obroke, prijevoz i ostalu logistiku.

Objava ZAMJENA STANOVNIŠTVA: Poduzetnik uvozi radnike: ‘Raditi će 10 h dnevno, 6 dana u tjednu, za plaću od 2400 kn’ pojavila se prvi puta na Portal Priznajem.