“Ako treba, mijenjat ćemo zakone”: Sutra sastanak Premijera i Guvernera zbog prijeteće dužničke krize

Extra

Predsjednik Vlade Andrej Plenković održat će u četvrtak sastanak s guvernerom Hrvatske narodne banke Borisom Vujčićem na temu prešutnih prekoračenja na tekućim računima građana. Ako bude potrebno, kažu u Vladi, premijer će tražiti i sastanak s predsjednicima uprava hrvatskih banaka, a potom bi Vlada išla i u zakonske izmjene oko nedovoljne informiranosti potrošača oko visokih kamata na prešutna prekoračenja.

Premijer će od Vujčića, kako doznajemo, tražiti precizne informacije i podatke vezane uz prešutna prekoračenje koja su postala problem za velik dio građana.

A onda, kažu za Jutarnji list u Vladi, ako bude potrebe, ide se i na mijenjanje zakona kako bi se „zaštitili potrošači”.

– Ako postoji praznina po kojoj se potrošače ne informira o financijskim reperkusijama vezanim uz prešutna prekoračenja, mijenjat ćemo zakone – poručuju iz Vlade.

Premijer je ranije danas na Bledu najavio mogućnost takvog sastanka: Upitan o temi ukidanju prešutnih minusa, rekao je da će razgovarati s guvernerom HNB-a.- Mi kao Vlada ćemo tražiti potrebne podatke i stav od HNB-a, a razgovarat ćemo i s predstavnicima banaka koje posluju u Hrvatskoj. Prvo želimo imati sve podatke, a nakon toga ćemo donositi odluke, rekao je.

Podsjetimo, nakon što je potkraj srpnja HNB najavila da će se mijenjati režim odobravanja minusa na tekućem računu, na adrese građana počele su stizati obavijesti banaka da će im za dva mjeseca ili najkasnije od početka iduće godine smanjiti takozvane prešutne minuse.

HNB tvrdi da pokreće izmjenu zakona kako bi se korisnike prešutnih minusa zaštitilo od previsokih kamata, no ostalo je nejasno kako su se ljudi uopće našli u situaciji da im banke zaračunavaju kamatu koja je dva puta viša od zakonom najveće dopuštene?

Građani su potkraj lipnja uglavnom u prešutnom minusu bili 6,3 milijarde kuna, za što su bankama u godinu dana platili ili će platiti najmanje 630 milijuna kuna kamata. Da su taj novac putem trezorskih zapisa banke posudile državi, od njega bi na kamatama dobili samo 630 tisuća kuna! A što je najgore – ljudima uopće nije jasno otkud odjednom prešutni minusi kojima ih deru.

Objava “Ako treba, mijenjat ćemo zakone”: Sutra sastanak Premijera i Guvernera zbog prijeteće dužničke krize pojavila se prvi puta na Portal Priznajem.