Znanstvenici otkrili novu varijantu koronavirusa s više mutacija

Extra

Južnoafrički znanstvenici otkrili su novu varijantu koronavirusa s više mutacija, ali tek trebaju odrediti je li zaraznija ili otporna na imunitet stečen cijepljenjem ili prethodnom zarazom.

Nova varijanta, poznata kao C.1.2., otkrivena je u svibnju, a dosad se proširila na većinu južnoafričkih provincija i još sedam zemalja u Africi, Europi, Aziji i Oceaniji, navodi se u istraživanju koje čeka recenziju.

Sadrži brojne mutacije povezane s drugim varijantama uz povećanu transmisiju i smanjenu osjetljivost na neutralizirajuća antitijela, ali one se javljaju u različitoj kombinaciji i znanstvenici još uvijek nisu sigurni kako utječu na ponašanje virusa, prenosi N1

Provode se laboratorijska testiranja da se utvrdi u kojoj mjeri antitijela mogu neutralizirati varijantu.

Južna Afrika bila je prva zemlja koja je otkrila beta varijantu, jednu od četiri “zabrinjavajuće” prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO).

Vjeruje se da se beta lakše širi od izvorne verzije koronavirusa koji uzrokuje covid-19 i postoje dokazi da su cjepiva protiv nje manje učinkovita, pa su neke zemlje ograničile putovanja u i iz Južne Afrike.

Richard Lessells, specijalist za zarazne bolesti i jedan od autora istraživanja, rekao je da pojava  C.1.2. govori da “pandemija još nije gotova i da virus još uvijek traži načine kako bi potencijalno postao zarazniji”.

Lessells je rekao da se ljudi u ovoj fazi ne bi trebali previše uznemiravati i da će se varijante s više mutacija i dalje pojavljivati u pandemiji.

Objava Znanstvenici otkrili novu varijantu koronavirusa s više mutacija pojavila se prvi puta na Portal Priznajem.