Znanstvenik posramio Tomaševića: ’Program građanskog odgoja je na razini seminarskog rada studenta prve godine’

Extra

Znanstvenik s Instituta za društvena istraživanja Marko Kovačić gostovao je u emisiji “Studio 4” gdje je prokomentirao najavu gradonačelnika Tomislava Tomaševića o uvođenju građanskog odgoja i obrazovanja u škole u kojima učenici i roditelji pokažu zanimanje za takvu izvannastavnu aktivnost, a moglo bi se reći da takvoj ideji trenutno nije blago naklonjen.

Inače, govori, u potpunosti podržava takvu ideju, ali se i pita ima li Zagreb plan na koji će način educirati nastavnike. Podsjetio je i kako se još od 1999. javljaju napori i zalaganja za uvođenje sličnog sadržaja, a čak je i bivša ministrica Divjak, 2019. godine uvela međupredmetnu temu koja se zove Građanski i odgoj i obrazovanje. Kovačić govori kako su istraživanja pak pokazala da ista nije polučila rezultate.

Ističe i kako druga istraživanja pokazuju da je stupanj građanskih kompetencija mladih vrlo nizak pa ne bi škodilo da građani znaju za što, primjerice, služe pravobranitelji, da postoji povjerenik HRT-a i da se mogu njima javiti, da se isto tako mogu obratiti Savjetu mladih, tvrdi.

“Razvoj građanskih kompetencija podrazumijeva osim znanja i razvoj određenih vještina npr. kako napisati dopis, koja je razlika između žiro i tekućeg računa, na koji način se može realizirati kredit, kako ostvariti svoja prava u okviru stambene politike. Znači sve ono što mi kao građani, neovisno gdje živimo, trebamo imati. Građanski odgoj i obrazovanje nije samo za one koji žive u gradovima, nego za sve koji su dio političke zajednice, a to smo svi”, pojašnjava potom.

Kako bi sve to bilo moguće, smatra, Zagrebu treba bolji program od onog postojećeg. Njega je pak nazvao manjkavim. Štoviše, rekao je kako je isti na razini seminarskog rada studenta prve godine pedagogije ili politologije.

Dodaje, “cijelo vrijeme se govori o gradu Zagrebu i gradskom vijeću, Grad Zagreb nema vijeće nego Gradsku skupštinu”.

“Nema ništa rečeno vezano za civilno društvo, udruge nisu spomenute. Neke stvari su samo copy paste, spominje se samo Dinamo kao zagrebački klub, ne spominje se NK Zagreb ili Cibona kao košarkaški klub. Riječ je o jednom mish-mashu svega i mene kao znanstvenika zabrinjava činjenica da je Ministarstvo odnosno Agencija dala pozitivno mišljenje na jedan tako nekompetentan konglomerat svega i svačega”, ističe potom.

“Meni nije jasno kako netko svojim imenom i prezimenom može stati iza nečeg tako lošeg napisanog”, oštro će.

Osvrnuo se potom i na edukaciju nastavnika koji bi program provodili pa navodi kako isti nisu zadovoljni načinom na koji se podučavaju teme iz tog područja. Nadalje, upitno je i tko bi takav predmet predavao jer inače su to uglavnom nastavnici etike, filozofije te politike i gospodarstva koji ne postoje u osnovnim školama. “Na kraju će to ispasti da će predavati oni kojima nedostaje satnice, koji nisu nužno intrinzično motivirani ili kompetentni”, smatra.

 

Objava Znanstvenik posramio Tomaševića: ’Program građanskog odgoja je na razini seminarskog rada studenta prve godine’ pojavila se prvi puta na Portal Priznajem.