ALARM UPOZORENJA! “NE DAJ BOŽE DA DOĐE SNAŽNIJI” Beogradu preti ogromna opasnost od zemljotresa, evo i zbog čega

Extra

Serija zemljotresa u kratkom roku pogodila je Mladenovac, a jutros i Kragujevac.

Na sreću nije bilo veće štete, međutim to bi u narednih nekoliko godina moglo da se promeni upozoravaju seizmolozi.

– Ako 20 godina nije bilo ništa, a onda u zadnja dva dana imamo ovo, svako za sebe može da zaključi da ovih događaja ima više. Kada se naglo razvije seizmološka aktivnost, možete da sudite o tome da je dosta seizmološke energije sakupljeno… Narednih 10 godina moguće je da se na prostoru zemljotresu dese slični oni koje u prošlosti koji nismo imali. Zemljotres 3,7 ili 3,9 stepeni, to su zemljotresi koji ne ostavljaju oštećenja. Njihove posledice su to što su se ljudi uznemirili. Zemljotresi većih magnituda mogu ostaviti posledice, ali na one objekte koji nisu sagrađeni prema propisima – istakla je seizmolog Slavica Radovanović.

Ona je upozorila da treba biti primenjen i nadzor objekata, odnosno da se rade analize kako bi se ti objekti ponašali prilikom jačih zemljitresa.

– Zamislite šta bi se desilo u oblakoderima u Beogradu bez nadzora – objasnila je ona.

Goran Rodić iz Građevinske direkcije Srbije kaže da su posle zemljotresa doneti propisi za izgradnju zgrada.

– Novi objekti su rađeni i da su otporni na devet stepeni inteziteta (odnosno šest stepeni Rihterove skale). Problem je divlja gradnja… posebno ona u Beogradu, pitanje je da li su građeni po propisima. Ne daj Bože da se desi neki jači zemljotres, pitanje je šta bi bilo. To je najveća opasnost… – upozorava on.

On je naveo da su zgrade na Novom Beogradu dosta sigurni, ali navodi da oni koji su rađeni pre propisa, pitanje je koliko oni mogu da izdrže potres.

Rodić smatra da se treba da se obavi opširna inspekcija kako bi se proverili objekti, posebno i mostovi i navodi da je pitanje kako se održavaju.

– Ne daj Bože da dođe snažniji zemljotres u Beogradu – objasnio je on.

Izvor: Srbijadanas.com